Vakcinacijom se višestruko smanjuje rizik od pneumonije i hospitalizacije

Verovatnoća da osoba koja je primila jednu dozu vakcine protiv korona virusa oboli od Kovida 19 koji zahteva hospitalizaciju je manja četiri puta, a kod revakcinisanih osam puta manja, pokazalo je istraživanje koje je u saradnji sa prof.dr Dejanom Baskićem, mikrobilogom i profesorom Fakulteta medicinskih nauka uradio Dom zdravlja Kragujevac.

Reč je o retrospektivnoj epidemiološkoj studiji, što znači da pacijenti nisu praćeni kroz vreme, već su korišćeni podaci iz baza zdravstvenog sistema. Obradili smo podatke za oko 130 000 lica, od kojih je u trenutku kada smo presekli bazu 31.marta bilo 30 hiljada vakcinisanih i oko 100 000 nevakcinisanih. Broj ispitanika dobijenim rezultatima daje određenu težinu i veoma su ohrabrujući po pitanju vakcinacije, jer je pneumonija teži oblik bolesti, koju vakcinacijom želimo da izbegnemo, kaže prof.dr Baskić. I jedna doza koja se primi smanjuje rizik od oboljevanja četiri puta, a sa revakcinacijom osam puta. Veći deo njih u fazi kada smo radili istraživanje primilio je samo jednu dozu, pri čemu nije isto da li ste oboleli drugog dana posle revakcine ili posle četiri meseca, imajući u vidu da imunom odgovoru treba vremena da se razvije. Bilo je pacijenata koji su se razboljevali posle treće nedelje od revakcine, ali u jako malom procentu, a tome govori podatak da je samo troje od 30 hiljada ispitanika zahtevalo hospitalizaciju. Ovom studijom nismo mogli da pratimo dugi period nakon revakcine, jer ispitivanja traju zadnja tri meseca, pa će podaci dobijeni za mesec i po dana obuhvatiti veće brojke i biti još validniji, ali je dosadašnje istraživanje pokazalo da se, ističe prof.dr Baskić vakcinacijom višestruko smanjuje rizik od pneumonije i od hospitalizacije.

Kovid 19 je ozbiljna bolest, jer je i analiza pokazala da je 22 posto obolelih dobilo upalu pluća koja može biti smrtonosna, a 15 posto je onih čije je stanje zahtevalo bolničko lečenje, kazao je dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac.  Ova studija pokazuje koliko je vakcina efikasna, a urađena je na način na koji su to učinili prilikom registracije Fajzer i Sputnjik V vakcine. Dom zdravlja je ovo istraživanje morao da uradi jer smo država koja ima sve četiri vrste vakcina na raspolaganju, što nema većina zemalja na svetu, a sa druge strane zato što je Kragujevac  sve vreme bio u vrhu broja zaraženih od korone, a u vrhu je i po broju vakcinisanih. Iz našeg rada se pokazalo da su sve četiri vakcine efikasne, s tim što neke brže a neke sporije deluju, ali je bitno da sve utiču na smanjenje bolničkog lečenja. U narednim mesecima najavio je dr Antić očekujemo da studiju dopunimo podacima ispitivanjem, pored ostalog, starosne dobi i antitela.

Do sada je u Kragujevcu jednu dozu vakcine primilo 53 260 sugrađana, a od tog broja potpuno je imunizovano 40 040. Uz 25 000 onih koji su oboleli i stekli neku vrstu imuniteta, kraću ili dužu blizu smo procentu sticanja kolektivnog imuniteta, kazala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Međutim, zbog ovolikog obuhvata imunizacijom i broja koji su preboleli kovid, virus traži nove domaćine, a to mogu biti kaže Damnjanović nevakcinisani. Tražeći novog domaćina virus se spušta na starosnu dob od 18 do 30 godina, koji su najmanje obuhvaćeni imunizacijom i niže kod dečijeg uzrasta. Istraživanje koje je sproveo Dom zdravlja govori koliko su zaštićeni naši sugrađani koji su primili različite vrste vakcina, zbog čega se nastavlja masovna imunizacija. Grad je dobio Fajzer i Sputnjik V vakcinu, imamo i Astra zenaka vakcinu a za nekoliko dana stići će i Sinofarm, zaključila je dr Damnjanović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar