Vakcinacija u naselju Licika

U okviru masovne imunizacije radi postizanja kolektivnog imuniteta,  po preporuci gradskog Štaba za vanredne situacije u organizaciji Kancelarije za romska pitanja i Doma zdravlja u romskom naselju Licika organizovana je vakcinacija. Preko Kancelarije ili posredstvom zdravstvenog medijatora za Rome prijavilo se 42 za prvu dozu vakcine.

Kao odgovorna lokalna samouprava, Štab za vanredne situacije grada Kragujevca u saradnji sa Domom zdravlja ulaže maksimalne napore kako bi grad postigao zavidan stepen imunizacije, rekla je dr Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i koordinatorka za primenu protivepidemijskih mera. Radi postizanja kolektivnog imuniteta Kragujevčana otpočeo je proces masovne imunizacije u okviru kojeg je pored udruženja, civilnog sektora, institucija, organizovana vakcinacija za privredni sektor  posredstvom Regionalne privredne komore. Kako bismo omogućili imunizaciju svim sugrađanima za meštane udaljenih ruralnih područja u saradnji sa službom Doma zdravlja organizovana je ekipa za vakcinisanje na terenu a danas smo u romskom naselju Licika gde se 42 prijavilo za prvu dozu vakcine, rekla je dr Damnjanović.

Prema rečima koordinatorke za primenu protivepidemijskih mera, sa  Instituta Batut upućen je poziv svim institutima javnog zdravlja da se u cilju omasovljenja u naredne dve nedelje sprovede imunizacija i bez prijavljivanja stanovništva.

Ciljne grupe koje se pozivaju su stanovnici ruralnih područja, informatički neopremljeno stanovništvo a naročito mladi koji čine veliki deo naše populacije a koji se do sada nisu vakcinisali. Činjenica je da i mladi oboljevaju i da bolest daje različite kliničke slike novog soja korona virusa. Suština je da, ukoliko želimo da izađemo iz vanredne situacije i pandemije Kovid – 19, potrebno je da se što više stanovništva vakciniše i revakciniše kako bismo se vratili normalnom životu, poručila je dr Damnjanović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar