Utvrđen program Oktobarskih svečanosti

Gradsko veće na sednici održanoj 8. oktobra utvrdilo je program Oktobarskih svečanosti, kojima ove godine grad Kragujevac obeležava osam decenija od masovnog streljanja u Šumaricama 1941. godine. Pored već tradicionalnih manifestacija kao što su Muzičke svečanosti Oktobru hododarje, Joakimfest, Bdenje, Moleban i Veliki školski čas, na kome će biti izvedena poema „Crni dan“ Duška Radovića, ovogodišnji program donosi niz koncerata, izložbi, tribina i promocija knjiga.

Oktobarske muzičke svečanosti OKTOH i Joakimfest počinju večeras u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji odnosno Knjaževsko – srpskom teatru. Na prvom koncertu u okviru OKTOH – a nastupiće Kragujevački simfonijski orkestar i Opera Nova, dok će Međunarodni pozorišni festival otvoriti predstava Upotreba čoveka po romanu Aleksandra Tišme, Novog tvrđava teatra, Novosadskog pozorišta Újvidéki Színház, Grad teatra Budva i East West Centra iz Sarajeva.

U ponedeljak 18. oktobra u Muzeju „21. oktobar“ u 18 sati biće otvorena izložba originalnih poruka iz zbirke tog muzeja i multimedijalnog segmenta stalne postavke. U sredu 20. oktobra u okviru manifestacije „Bdenje“ svečano će biti uručene nagrade i diplome nagrađenim karikaturistima Međunarodnog salona antiratne karikature koji ove godine obeležava četiri decenije od osnivanja.

U okiru programa predviđen je naučni skup Srbija 1941. godine i filmske radionice posvećene filmovima sa tematikom stradanja srpskog naroda u Drugom svetskom ratu. Programom su predviđene i brojne izložbe, među kojima i izložba Muzeja odbrane Moskve.

Post Author: Milan

Ostavi komentar