Ustavobranitelji predvođeni Tomom Vučićem Perišićem srušili Kneza Mihaila Obrenovića sa prestola

Rođen je 1530 godine Ivan IV Vasiljevič Grozni, veliki knez moskovski i prvi krunisani ruski car od 1547. godine. U njegovo vreme nastavljena je evropeizacija Rusije dovođenjem stranaca. Osnovao je prvu štampariju radi jačanja trgovačkih veza sa zapadnom Evropom, a na ušću Severne Divne u Belo more podigao grad Arhangelsk. Svoje reforme sprovodio je energično i grubo, zbog čega je dobio nadimak Grozni. Uspešno je vodio i mnoge ratove za povećanje ruske teritorije.

Galileo Galilej demonstrirao je 1609 godine svoj prvi teleskop.

U Kragujevcu su 1842 godine ustavobranitelji s Tomom Vučićem Perišićem na čelu podigli bunu seljaka nezadovoljnih povećanjem poreza i oborili s prestola kneza Mihaila Obrenovića, posle čega je Vučić u Beogradu, kao „predvoditelj naroda“, za kneza proglasio Aleksandra Karađorđevića.

Matthew Webb, 27-godišnji kapetan trgovačke morarice, postao je 1875 godine prvi čovek koji je preplivao Engleski kanal. Krenuo je iz Dover-a u Engleskoj, a podvig je završio u francuskom gradiću Calais. Preplivavanje je trajalo 21 sat i 45 minuta. Proglašen je nacionalnim herojem po povratku u Englesku.

Pariz je 1944 godine oslobođen nacističke okupacije (okupiran je 14. juna 1940). Nemci nisu pružali jak otpor, jer je nemački general Dietrich von Choltitz odbio Hitlerovo naređenje da minira znamenitosti Pariza i spali grad do temelja pre oslobođenja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar