Ustaše streljale slikara Savu Šumanovića

30. p. n. e. – Egipatska carica Kleopatra iz dinastije Ptolomeja izvršila je samoubistvo nakon Antonijevog poraza kod Akcijuma. Kleopatra je počela da vlada u 17. godini sa svojim trinaestogodišnjim bratom Ptolomejem XII, kome je bila i žena. On ju je kasnije zbacio s prestola, ali kada je Cezar osvojio Egipat, vratio ju je na presto, pa je opet vladala sa maloletnim bratom Ptolomejem XIII, kome je takođe bila žena. Kao Cezarova ljubavnica, rodila je sina Cezariona. Kada je u Egipat došao Antonije, ona pridobija i njega, pa za svoje sinove obezbeđuje upravu.

Fanya Kaplan, član socijalističke revolucionarne partije, pokušao je 1918 godine da izvrši atentat na Vladimira Iliča Lenjina. Lenjin je bio ozbiljno ranjen, ali je preživeo, no ceo događaj je kasnije prouzrokovao niz represalija koje su boljševici primenjivali nad članovima Socijalističke revolucionarne partije i svim drugim političkim protivnicima.

Srpskog slikara Savu Šumanovića, majstora pejzaža, aktova i mrtve prirode, ustaše su 1942 godine streljale u Šidu u Drugom svetskom ratu, posle zverskog mučenja. Dugo je živeo u Parizu, a od 1930. u Šidu. Njegove velike kompozicije „Doručak na travi“ i „Pijana lađa“ ubrajaju se u najznačajnija dela našeg modernog slikarstva. Najbolja njegova dela čuvaju se u Narodnom muzeju u Beogradu, zbirci Pavla Beljanskog i galeriji „Sava Šumanović“ u Šidu.

Kanadski atletičar Ben Džonson postavio je 1987 godine svetski rekord, pretrčavši 100 metara za 9.83 sekunde.

Post Author: Milan

Ostavi komentar