Uskršnji humanitarni bazar za Mihajla i Dimitrija

Na platou ispred Robne kuće, održan je humanitarni Uskršnji bazar za braću Mihajla i Dimitrija kojima je potreban novac da bi nastavili započeti proces lečenja u Turskoj. Humanitarni bazar, danas je posetio Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom.

Grad Kragujevac je nedavno doneo odluku o formiranju  Fonda za lečenje dece od retkih bolesti. U budžetu je za te namene u ovoj godini opredeljeno 4 miliona dinara. Procedura za pomoć ide preko Centra za socijalni rad „Solidarnost“, odnosno preko njihove komisije. Oni pregledaju dokumentaciju i odlučuju o pomoći koja se dodeljuje na osnovu zahteva roditelja. Maksimalan iznos pomoći po detetu je 500 000 dinara. Do sada je dvoje dece dobilo pomoć na ovaj način, a dvoje je u proceduri prikupljanja dokumentacije. Razgovarali smo i sa roditeljima Mihajla i Dimitrija, i oni su trenutno u procesu prikupljanja dokumentacije. Pozivam sve Kragujevčane da se odazovu na humanitarne bazare ili da pošalju sms poruku. Danas je prilika da pokažemo najlepše ljudske osobine i da pomognemo ovim malim herojima – rekao je Stefan Jovanović.

Ružica Kragović, majka Mihajla i Dimitrija kaže da su dečaci do sada bili na dve transplantacije matičnim ćelijama. Očekuje ih još jedan odlazak u Tursku sredinom maja, a za septembar je planirana operacija kukova kod oba dečaka. Posle prve dve transplantacije, epi napadi su kod Dimitrija potpuno nestali, a kod Mihajla su retki. Lečenje se obavlja na klinici Live hospital u Istambulu.

Za lečenje braće Mihajla i Dimitrija, koji imaju mutaciju gena C.171>A u NDZ  gen, neophodna su sredstva za operativne zahvate, transplantacije matičnim ćelijama, rehabilitaciju, fizikalne terapije, tretmane u hiperbaričnoj komori, logopedske tretmane, banjsko lečenje, medikamente i ortopedska pomagala. Kragujevac i čitava Srbija uključili su se u akciju prikupljanja sredstava. Fondacija „Budi human“ aktiivrala je sms broj 889 na 3030.

Post Author: Milan

Ostavi komentar