Uravnotežen i razvojni budžet ili spisak lepih želja

Glasovima ubedljive odborničke većine, Skupština grada usvojila je danas budžet grada Kragujevca za narednu godinu u iznosu od blizu 9,3 milijardi dinara.

Pre odluke o usvajanju, polemike o predloženom budžetu gotovo da nije ni bilo, jer u kragujevačkoj gradskoj Skupštini, po prvi put od 1990., opozcije u stvari i nema.

Otuda je tokom diskusije o budžetu “antiprotivan” bio jedan predstavnik odborničke grupe Zdrava Srbija – Zajedno za Šumadiju (ZZŠ), čiji je lider nekadašnji gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, koji je (odbornik, ne Stevanović), pritom, potkačio i lidera SNS i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Brzo je međutim, ućutkan tvrdnjom jednog gradskog većnika da su Stevanović i njegovi najbliži saradnici gotovo do juče obećavali svojim glasačima da će SNS I Vučić da ih vrate na vlast u Kragujevcu.

Tako je odluka o gradskom budžetu Kragujevca, u lokalnom parlamentu danas usvojena u relaksiranoj atmosferi, maltene “sa pevanjem i pucanjem”, uz pohvale na račun aktuelnog gradskog i državnog rukovodstva i snažnim propagandnim porukama da Kragujevac mora da se razvija, uprkos pandemiji kovida 19 i ekonomskoj krizi koja se očekuje kad zaraza virusom korona jednog dana prođe .

Bilo je tu još opštih mesta toga tipa, ali se većina složila u oceni da je kragujevački budžet za 2021. “uravnotežen i razvojni”.

Ono što je posebno pohvaljeno jeste da je ovoga puta, za razliku od dosadašnje dugogodišnje prakse, o gradskom budžetu bila organizovana javna rasprava na 79 mesta u gradu, te da su, pored građana i udruženja, u njoj po prvi put učesvovali i srednjoškolci, njih više hiljada.

Pozitivno je ocenjena i činjenica da će 2021, po prvi put od 2015., kada je donet zakon koji reguliše tu oblast, u Kragujevcu da bude raspisan konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog znčaja, za šta je u budžetu predvidjeno deset miliona dinara.

Jednoglasno je prihvaćena inicijativa da se pet miliona dinara iz budžeta, umesto za novogodišnje proslave i vatromete, nameni za lečenje dece obolele od retkih bolesti.

Član GV za finansije, dr Nenad Stanišić, istakao je da buždetom za 2021. godinu nisu planirani ni sufucut, ni deficit, da je budžet uravnotežen i utemeljen na projekciji da će naša država buduću godinu izneti ekonomski veoma uspešno, te i Kragujevac prati tu priču.

Prihodi od prodaje imovine, prema njegovim rečima, planirani su na dva milijarde dinara, dok su nove investicije projektovane na 2,478 milijardi, Stanišić je napomenuo i da su ukupna povećanja u odnosu na rebalans 2020. godine pretočena u investicije, a ne u potrošnju, jer rashodi na ime ukupne tekuće potrošnje nisu uvećavani.

Gradonačelnik Nikola Dašić priznao je da je grad prezadužen, ali da će doživeti razvoj uz jako dobru podršku Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

Budžet jeste ambiciozan, istakao je on, napominjući da ne može da garantuje njegovu realizaciju, ali će većina predviđenih projekata, poručio je on, biti “odrađena”.

Budžet grada Kragujevca za narednu godinu i njegovi predlagači ipak nisu prošli bez kritika.

Naprotiv, brojne kritike uputila su im vanparlamentarne, odnosno one stranke koje su bojkotovale minule lokalne izbore (DS, SSP I druge), koje tvrde da je budžet šumadijske prestonice za 2021, nije objektivno projektovan, samim time ni uravnotežen ni razvojni, već da je “spisak lepih želja”.

Vanparlamentarna opozicija je, s tim u vezi, snažno kritikovala današnju odluku odborničke većine da dogodine u Kragujevcu poskupe komunalne usluge.

Podsećaju i da je nadavno porez na imovinu Kragujevčana povećan za 33,34 odsto. Poslupljenje komunalija i povećanje poreza, kućne budžete Kragujevčana u 2021. dodatno će, tvrde, u proseku, da opterete sa po 200 evra.

U vanparalamentarnoj opoziciji smatraju da je odluka o poskupljenju komunalija I povećanju poreza doneta zbog toga što dogodine počinje otplata skupih kredita koje su lokalna komunalna preduzeća uzimala za “šminkanje grada”.

Jedan od tih kredita je i onaj od tri miliona evra, koliko je koštala izgarnja prve nadzemne javne parking garaže, a koja je, ako je suditi prema činjenici da je u prvim danima korišćenja u vreme najvećih saobraćajnih gužvi, popunjena tek sa desetak odsto – promašena investicija.

Tekuća rekonstruja gradske tržnice, na način kojem se suprostavljao veći deo šumadijske stručne javnosti, takodje košta tri miliona evra.

-Teret ekonomske krize i pogrešnih odluka i poteza gradske vlasti, tako će biti prebačen na građane Kragujevca, smatraju oni koji kritikuju odluku o budžetu Kragujevca za 2021. i njegove predlagače kojima poručuju da odmah podnesu ostavke na svoje funcije, kako bi na vlast došli oni (kritičari).

Izvor : Danas

Piše : Zoran Radovanović

Post Author: Milan

1 thought on “Uravnotežen i razvojni budžet ili spisak lepih želja

Ostavi komentar