Unija SPRK uputila zahteve novom ministru prosvete Branku Ružiću

Povodom aktuelnih problema u kragujevačkim školama, Unija sindikata prosvetnih radnika Kragujevca izdajala je saopštenje koje prenosimo u celosti:
„Trenutak u kojem srpsko obrazovanje dočekuje novog Ministra je opterećen svekolikim problemima, kao nikada do sad. Prosvetni radnici su primetili u prvim izjavama, novog ministra, Branka Ružića, da su sindikalni predstavnici „divni lјudi koji imaju argumente za rešavanje nagomilanih problema“, i da će se on, sa svojim timom, potruditi da srpska prosveta ne bude više u statusu „državnog siročeta“. Obeshrabruje nas, svakako, što će deo tog tima biti i dosadašnji ministar, Mladen Šarčević, koji je probleme umnožavao, usložnjavao i položaj prosvetnog radnika u Srbiji doveo do potpunog besmisla.
Nebrojeno mnogo je problema u srpskom obrazovanju koji zahtevaju hitno rešavanje i teško ih je svrstati prema prioritetima.
1. Epidemiološka situacija u Srbiji je teška, ali postoje rešenja za najugroženije zaposlene u svim delatnostima, osim u školama. Rizične kategorije zaposlenih u školama nemaju mogućnost rada od kuće, pa čak ni definisane procedure utvrđivanja zaraženosti zaposlenih. Nadoknada od 100% za obolele od Kovida 19 je gotovo neostvariva. Teško se može dokazati da su zaraženi na radnom mestu, jer se učenici ne testiraju. Obezbeđivanje bezbednih uslova za rad po zdravlјe zaposlenih samo je „mrtvo slovo“ na papiru. Podaci o zaraženim učenicima i zaposlenima u školama nisu realni, a odgovornost za to nije ničija.
Zato tražimo hitno nalaženje rešenja za rizične grupe zaposlenih u školama.
2. Materijalni položaj zaposlenih u prosveti ne može se uporediti ni sa jednom delatnošću koja se finansira iz državnog budžeta, a sa javnim službama da ne govorimo.
Tražimo – da se pre uvođenja platnih razreda ( obećani su nam pre 4 godine) koriguju koeficijenti zaposlenih u školama kako bi se makar približili zaposlenima u drugim delatnostima.
3. O dugovanjima prema prosvetnim radnicima nastalim u prethodnim godinama, za čije rešavanje imamo i potpisane sporazume ministara iz Vlade RS, tražimo pregovore sa novim ministrom.
4. Očekujemo od ministra i izmene ZOSOV-a kako bismo rukovođenje školama poverili proverenim kadrovima iz škola, i oslobodili se bahatih partijskih direktora koji nemaju nikakvu odgovornost za nedela koja čine.
Tražimo da se izbor direktora vrši po odluci školskog odbora i mišlјenju nastavničkog veća.
Prema izjavama dosadašnjeg ministra i stare-nove predsednice Vlade obrazovni sistem je spreman za on lajn nastavu u bilo kom trenutku.To praktično znači entuzijazam prosvetnih radnika + lična sredstva za izvođenje nastave i povrh toga „prinudno“ snimanje TV časova bez nadoknade. Za već preopterećene prosvetne radnike, mnogo je.“

Post Author: Milan

Ostavi komentar