Unapređenje zdravstveno-vaspitnog programa u osnovnim školama

U okviru unapređenja programa edukacije i promocije prevencije zdravlja u osnovnim školama do kraja školske godine u skladu sa kalendarom javnog zdravlja, stručnjaci Instituta za javno zdravlje i Zavoda za stomatologiju u saradnji sa koordinatorima održavaće zdravstveno-vaspitna predavanja. Tim povodom, sa koordinatorima osnovnih škola i predstavnicima zdravstvenih institucija, partnerima Gradske uprave na sprovođenju projekta, Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje, održao je danas sastanak.

Radi se o programu koji se i ranije sprovodio u školskim i predškolskim ustanovama ali na predlog stručnjaka zdravstvenih institucija unapređuje se stavljanjem u fokus značaj određenog datuma i to održavanjem školskog časa na temu, kaže Dušan Aleksić, član Gradskog veća. Unapred utvrđen termin za predavanje određivaće koordinatori iz osnovnih škola kako bi bili upoznati i roditelji i deca i kod kuće mogli na temu mogli da razgovaraju kako bi se na neki način pripremili. Predavanja će pratiti kalendar javnog zdravlja a kada se završe obuke u osnovnim školama u planu je da se program sprovede i za učenike srednjih škola, najavio je Aleksić.

Doc. dr Ivana Simić Vukomanović, načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Kragujevac kaže da je pandemija tokom prethodne dve godine ukazala na to da mora da postoji mnogo bolja saradnja zdravstvenih i obrazovnih institucija i određena kontakt osoba u svakoj školi koja će organizovati zdravstveno – vaspitni proces. U slučaju kada su obrazovne i druge institucije zatvorene, kao što je to bio slučaj tokom pandemije korona virusa moramo da utvrdimo način kojim bismo zdravstveno-vaspitni materijal prosledili školama ali i zajedno doprinesemo unapređenju zdravlja naše dece, kazala je doc. dr Simić Vukomanović. Program koji je u saglasnosti sa Ministarstvom zdravlja, Institutom za javno zdravlje Srbije i Institutom za javno zdravlje Kragujevac organizuje se dugi niz godina, ali sada se radi na njegovom unapređenju i sistematskom uvođenju u škole najpre na teritoriji grada a zatim i čitavog šumadijskog upravnog okruga.

Post Author: Milan

Ostavi komentar