Unapređenje saradnje Grada i Univerziteta u oblasti omladinske politike

Na sastanku između predstavnika grada Кragujevca i Кancelarije za mlade sa predstavnicima Univerziteta, razgovaralo se o unapređenju saradnje, zajedničkim projektima i aktivnostima usmerenim ka mladima. Sastanku su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom Stefan Jovanović, koordinatorka КZM Marija Đoković, rektor prof.dr Nenad Filipović i generalni sekretar Univerziteta Marko Lukić.
Poseban akcenat je stavljen na pristupačnost fakulteta studentima sa invaliditetom odnosno kreiranje akademskog okruženja bez barijera pogodnog za svaku osobu uz uvažavanje njenih različitosti. Mnogi fakulteti su nepristupačni što predstavlja problem jer su studenti sa invaliditetom na taj način diskriminisani. Dogovoreno je da se u narednom periodu održi sastanak sa predstavnicima Univerziteta, fakulteta i predstavnicima Grada kako bi se našlo zajedničko rešenje za prevazilaženje ovog problema i kako bi fakulteti bili dostupni svima.
Takođe, na sastanku je bilo reči i o stručnoj praksi za studente koja je vremenom postala ključna komponenta nastavnih planova i programa na fakultetima. Važnost stručne prakse se ogleda u aktivnom uključivanju studenata u radno okruženje, čime celokupno društvo, institucije i preduzeća imaju mogućnost da zaposle kompetentne mlade stručnjake. Grad Кragujevac, uz podršku Centra za razvoj karijere i Studentskog parlamenta Univerziteta, već osam godina uspešno realizuje program Studentske letnje stručne prakse. Zbog toga je neophodno, po ugledu na taj primer, poboljšati komunikaciju između akademske i poslovne zajednice u cilju unapređenja razvoja stručne studentske prakse.

Post Author: Milan

Ostavi komentar