Umro je Borisav Stanković

Francuz Žak Garneren (Jacques Garnerin) proslavio se 1797 godine kao prvi čovek koji je redovno skakao padobranom. Prvi put je javno nastupio u Parizu na današnji dan 1797. godine, i tom prilikom je uspešno skočio sa visine veće od 600 metara. Njegov padobran je imao oblik suncobrana, a bio je napravljen od belog platna za jedra, i u prečniku je bio širok oko sedam metara. U središtu kalote nalazio se drveni kotur od otprilike 25 cm, sa rupom u sredini koja je omogućavala da vazduh izlazi iz kalote. Taj deo je bio pričvršćen za platno većim brojem kratkih pantljika.

Rođen je 1811 godine Franc List, mađarski kompozitor, pijanista i dirigent, jedan od najuticajnijih i najistaknutijih muzičara svoga vremena. Nenadmašan kao pijanista, uživao je svetsku reputaciju. Dao je novi pravac muzici 19. veka, naročito uvođenjem programske muzike. Klavirska dela: „Godine hodočašća“, „Legende“, „Ljubavni snovi“, „Sonata u h-molu“, 20 mašarskih rapsodija, veliki broj transkripcija svojih i tuđih kompozicija, simfonije „Faust“ i „Dante“, simfonijske pesme „Les preludes“, „Mazeppa“, „Tasso“…

U redu za patente u Njujorku, dotad nepoznat srpski pronalazač Nikola Tesla prijavio je 1887 godine šest izuma – asinhroni motor, obrtno magnetno polje, višefaznu naizmeničnu struju, način izrade motora za višefaznu struju, generator i transformator. Izume je 1888. otkupila firma „Vestinghaus“ i njihovu primenu prikazala na svetskoj izložbi u Čikagu 1893.

Treća srpska armija generala Božidara Jankovića je 1912 godine u Prvom balkanskom ratu razbila turske snage i oslobodila Prištinu.

Umro je 1927 godine srpski pisac Borisav Stanković, pesnik mladosti, ljubavi, prolaznosti života i ljudske tragike, dubok analitičar političkih i psiholoških procesa u srpskom društvu uzdrmanom socijalnim raslojavanjem. Slikao je Vranje i jug Srbije, degeneraciju starih trgovačkih porodica i talas promena, opisijući patrijarhalnu atmosferu rodnog grada i potčinjenost pojedinca svemoćnom sudu čaršije. Sjajan poznavalac ljudske duše, naročito je rado slikao likove izraženih psihičkih i čulnih osobina kojima gopodare strast i dert, dovodeći ih u žestok sukob s moralnim nazorima male sredine. Dela: knjige pripovedaka „Iz starog jevanđelja“, „Stari dani“, drame „Koštana“, „Tašana“, roman „Nečista krv“, memoari „Pod okupacijom“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar