Ulice Liceja i Prvoslava Rakovića u Kragujevcu

Na inicijativu kragujevačkog Univerziteta, Ekonomskog i Pravnog fakulteta i Druge kragujevačka gimnazije, Gradsko veće utvrdilo je predlog o promeni naziva ulice Đure Pucara Starog u Licej Kneževine Srbije i zatražilo saglasnost Ministarstva za poslove državne uprave i lokalne samouprave.

U inicijativi za promenu naziva ulice podnosioci su naveli da je ukazom kneza Miloša Obrenovića od 1. jula 1838. godine osnovan Licej Knjaževstva Serbskog u Kragujevcu, tada prestonom gradu, kao prva visokoškolska ustanova u modernoj Srbiji. Osnivanje Liceja ima najznačajniju ulogu u razvoju moderne Srbije i njenih prvih pokušaja da obrazuje stučnjake u oblasti prava i državne uprave. U godini kada se navršava 180 godina od osnivanja Liceja i 200 godina od proglašenja Kragujevca za prestoni grad, promena naziva ulice, smatraju predlagači, bio bi doprinos obeležavanju predstojećih jubileja.

Takođe, resornom ministarstvu Gradsko veće uputilo je i predlog da ulica koja se nalazi u naselju Pivara, a koja se proteže od Gromovića ulaza, kroz bivši krug „Zastave“, do ulaza u krug fabrike FCA Srbija, ponese ime Prvoslava Rakovića. Inicijativu je pokrenulo Udruženje Kragujevac – naš grad. Prvoslav Raković je došao u „Zastavu“ aprila 1955. godine i postavljen je najpre za pomoćnika generalnog direktora, a potom i za generalnog direktora. Tu dužnost obavljao je do kraja 1974. godine i taj period ispunjen je njegovim izuzetno uspešnim rukovođenjem.
Ukoliko oba predloga dobiju saglasnost nadležnog ministarstva, predlozi će zatim biti upučeni u skupštinsku proceduru.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar