Ugušena je Timočka buna, umro Kralj Petar II Karađorđević

Ugušena je 1883 godine Timočka buna, koju su podigle vođe Narodne radikalne stranke protiv režima kralja Milana Obrenovića, i to zato što im nije dao vlast osvojenu na izborima, već je za premijera postavio Nikolu Hristića, odanog dinastiji Obrenović. Preki sud osudio je na smrt 21 vođu ustanka, a mnoge na dugogodišnju robiju. Smrtna kazna izrečena je i radikalskim prvacima, Nikoli Pašiću i Aci Stanojeviću, ali su oni pobegli u inostranstvo.

Rođen je 1921 godine američki glumac Čarls Bronson. Ostvario je uloge u brojnim filmovima: „Death Wish series“, „The Magnificent Seven“, „The Dirty Dozen“, „Raid on Entebbe“, „Miss Sadie Thompson“, „House of Wax“, „You’re in the Army Now“….

Sovjetski savez lansirao je 1957 godine u svemir satelit „Sputnjik 2“, koji je, pored ostale opreme, nosio i kabinu sa živim psom. Lajka, lovački pas, bila je prvi živi putnik u vasioni. „Sputnjik 2“ održao se u vasioni 161 dan, a podaci do kojih su došli naučnici preko Lajke značajno su objasnili efekte otiskivanja u svemir na živo biće.

U Denveru je 1970 godine umro kralj Petar II Karađorđević, sin kralja Aleksandra. U vreme ubistva svoga oca 1934. godine, nije bio punoletan, pa je imenovano namesništvo koje su sačinjavali knez Pavle, dr Radenko Stanković i Ivo Perović. Pučom od 27. marta 1941. godine preuzeo je kraljevsku vlast, a posle napada Nemačke, prebegao je s jugoslovenskom vladom u London. Na zasedanju AVNOJ-a 29. i 30.11.1943. zabranjen mu je povratak u zemlju.

Post Author: Milan

Ostavi komentar