Ugostitelji protestovali u Kragujevcu

Vlasnici ugostiteljskih objekata u Kragujevcu ponovo su danas protestovali ispred zgrade gradske uprave, zbog toga što je radno vreme ovdašnjih kafića, kafana i restorana, zbog vanredne situacije u gradu, dva sata kraće nego u Beogradu.

Tročlanu delegaciju ugostitelja primio je, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, sa saradnicima i direktorima zdravstvenih ustanova.

-Zatražiću od republičkog Kriznog štaba da ugostiteljski objekti u Kragujevcu produže radno vreme, pa da kao i u Beogradu rade do 23 časa, a ne do 21 sat. U Kragujevcu je i dalje na snazi vanredna situacija, pa molim ugostitelje da u svojim objektima primenjuju sve epidemiološke mere. Kragujevac je žarište korona virusa i svi moraju na to da gledaju kao na realnu činjenicu, rekao je Dašić predstavnicima kragujevčkih ugostitelja.

Pored produženja radnog vremena, ugostitelji traže i da se poreska politika, prvenstveno PDV, uskladi sa trenutnom krizom uzrokovanom epidemijom kovida, te da im se omoguće poreske olakšice.

„To nije odluka Grada Kragujevca, to je Uredba Vlade. Ja sam tražio da se izjednači, videćemo šta će biti urađeno po tom pitanju. Ne vidim da se ljudi manje zaražavaju od šest do osam, nego od devet do jedanaest“, rekao je Dašić na sastanku Kriznog štaba sa predstavnicima ugostitelja koji su danas u podne protestovali ispred Gradske uprave.

On je ocenio i da ima onih ugostitelja koji „prave probleme“, ne ponašaju se odgovorno, organizuje žurke i ne poštuje mere, a da je posledica toga povećanje broja zaraženih poslednjih dana u Kragujevcu.

Ugostitelji su na današnjem protestu ispred Gradske uprave izrazili nezadovoljstvo zbog toga što je radno vreme u Kragujevcu ponovo vraćeno na 21 sat, za razliku od drugih gradova među kojima je i Beograd koji je takođe ocenjen kao žarište korona virusa.

Ukazali su još i na problem inspekcijskih kontrola u kojima učestvuje po 10 do 15 inspektora što, kako su naveli, „nije prijatno“ ni gostima ni vlasnicima objekata.

Ugostitelji su zatražili i da se „razgraniče“ sa onima koji krše epidemiološke mere, kako ne bi svi ispaštali zbog njih.

Ugostitelji su napomenuli i da Kragujevčani odlaze na žurke u druge gradove i opštine u kojima se organizuju proslave do ranih jutarnjih sati, pa nije isključeno i da se zaražavaju na tim mestima.

Uz ocenu da je ugostiteljstvo u ogromnom problemu zbog epidemije korona virusa, zatražili su podršku i „ciljanu pomoć“ ovom sektoru da opstane.

Upozorili su da ukoliko se „nešto ne reši“ u narednih deset dana, sigurno će 50 odsto ugostiteljskih objekata u Kragujevcu da se zatvori.

Postoje lokali koji imaju 40-50 odsto manji promet nego lane, ali i oni koji su pogođeni sto odsto.

Ugostitelji su nakon sastanka u gradskoj upravi kazali da će o svojim daljim potezima da odluče za nedelju dana, kada vide rezultate obećanja gradonačelnika Kragujevca.

 

Izvor : Danas

Piše : Zoran Radovanović, Beta

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar