Udruženje za pomoć osobama sa autizmom obeležilo 20 godina rada i postojanja

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Kragujevac osnovano je 2003. godine, a osnivači su roditelji osoba sa autizmom. Prigodnom svečanošću Udruženje je zvanično obeležilo jubilej, 20 godina postojanja i rada. Svečanosti je prisustvovala Nevena Petrović Jojić, predsednica Saveza Autizma Srbije, predstavnici udruženja iz drugih gradova, resornih stručnih službi i institucija, a u ime grada organizatore i goste je pozdravila dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Čestitajući osnivačima udruženja veliki jubilej, 20 godina rada i postojanja, dr Gordana Damnjanović posebne reči podrške uputila je roditeljima osoba sa autizmom želeći im puno razumevanja, ljubavi i tolerancije. Govoreći o još uvek nepoznatoj etiologiji ovog oboljenja, dr Damnjanović je rekla da ni lek za autizam ne postoji. Lek za autizam je jaka, čvrsta i stabilna porodica, jer odatle osoba sa autizmom dobija ljubav i neizmernu podršku. Osobe sa autizmom nisu nezavisne ali pokretačka ideja osnivanja udruženja bila je obezbeđivanje osobe sa autizmom posle smrti bioloških roditelja i to je zajednički san, da takvim osobama obezbedimo stanovanje uz podršku zajednice i institucija i na taj način nastave da žive dostojan i dostojanstven život. Zajedničkim radom uspeli smo da uklonimo stigmatizaciju i diskriminaciju i danas su osobe sa autizmom prisustni na društvenim i kulturnim događajima, a uspešno i sami organizuju. Ono što nam predstoji je dalji zajednički rad i trud sve u cilju očuvanja i osnaživanja porodice osoba sa autizmom, poručila je dr Damnjanović.

Pre zvaničnog osnivanja, udruženje je od 1994. godine funkcionisalo kao podružnica republičkog Udruženja za pomoć osobama sa autizmom iz Beograda. Udruženje iz Kragujevca je danas članica Saveza Udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom iz Beograda i članica Autizma Evrope.

Od osnivanja pa sve do danas, Udruženje radi na podizanju svesti o osobama iz spektara autizma i unapređenju kvaliteta života osoba sa autizmom i njihovih porodica u svim segmentima društvenog, kulturnog i ekonomskog života, kazala je Danijela Nešović, predsednica UO Udruženja. To činimo razvijanjem što više kvalitetnih usluga i aktivnosti kako bi život osoba sa autizmom i njihovih porodica bio bolji. Sve ove godine predano smo radili i uz pomoć i podršku relevantnih institucija realizovali brojne projekte, većinom iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, ali i iz sfere kulture i sporta. Grad Kragujevac od osnivanja udruženja prati naš rad i kontinuiranim finansijskim sredstvima podržava godišnje programe ali i pojedinačne projekte, kazala je Danijela Nešović i zahvalila se na dugogodišnjoj saradnji i neizostavnoj podršci.

Grad Kragujevac od samog početka pruža finansijsku i svaku vrstu podrške ne samo udruženju za pomoć osobama sa autizmom već svim drugim udruženjima u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, preko godišnjih programa ili projekata podržava njihove aktivnosti. Kao odgovorna lokalna zajednica sa udruženjima kao partnerima radi na osnaživanju i širenju spektra usluga ali i na povećanju sredstava koja se godišnje izdvajaju za programe ili projekte.

Post Author: Milan

Ostavi komentar