U susret promenama članovi NALED-a usvojili 12 reformskih prioriteta

Podrška sprovođenju zelene agende, unapređenje uslova za investiranje i izgradnju i unapređenje kvaliteta donošenja propisa, tri su ključna reformska prioriteta od ukupno 12 koje su izabrali članovi NALED-a u strateškom planu za period 2022-2025. a koji je javnosti predstavljen na završnoj svečanoj sednici XVI godišnje Skupštine organizacije, rekao je Nikola Dašić gradonačelnik Kragujevca i potpredsednik Upravnog odbora NALED–a.

Među prioritetima koje će NALED zagovarati u narednim godinama su i dalji razvoj eUprave i ePoslovanja, suzbijanje sive ekonomije, unapređenje javnih finansija, donošenje i sprovođenje mera za razvoj preduzetništva i inovacija, podrška privredi na lokalu, podsticanje regionalne saradnje, kao i EU integracija u oblastima značajnim za privredu, razvoj zdravstva, poljoprivrede i prehrambene industrije.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković istakao je da su iza organizacije četiri uspešne godine tokom kojih je svake godine u proseku realizovano 92% aktivnosti iz prethodnog strateškog plana i da je NALED doprineo sprovođenju velikih, sistemskih reformi, kao što su uvođenje sistema eŠalter, unapređenje elektronskih građevinskih dozvola, reforma sezonskog rada u poljoprivredi, eInspektor i eFakture i pokrenute su nove poput razvoja Programa digitalizacije zdravstva, sistema eAgrar i eProstor.

Pokrenut je i niz važnih inicijativa kao što su pilot projekti za upravljanje različitim vrstama otpada, programa podrške inovacijama StarTech i Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje, kroz koji je podržano uvođenje eFiskalizacije i bezgotovinskog plaćanja na 25.000 lokacija malih trgovaca i institucija.

Samo tokom 2021. naš stručni tim je radio na sprovođenju čak 44 projekta za unapređenje uslova poslovanja i ekonomski razvoj, uz podršku međunarodnih donatora i naših članova. Sa željom da ove rezultate ponovimo i u godinama koje dolaze, na osnovu analiza i sagledavanja okruženja, kroz proces konsultacija sa članstvom, partnerima, civilnim društvom, medijima i zaposlenima kreirali smo novu strategiju razvoja do 2025. Definisali smo 12 ciljeva grupisanih u dve oblasti odnosno nivoa delovanja – horizontalni i vertikalni, kojim se obezbeđuje unapređenje javnih politika i usluga u različitim sektorima, na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou, a sve to pod okriljem EU integracija – rekao je Cvetković.

NALED danas broji 316 članova iz redova privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva koji direktno doprinose osmišljavanju i realizaciji reformskih inicijativa u okviru šest tematskih saveza – za fer konkurenciju, eUpravu, zaštitu životne sredine, imovinu i investicije, hranu i poljoprivredu i zdravstvo, a od prošle godine novi član NALED porodice je i BFC klub, telo koje trenutno okuplja 25 gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem. U protekloj godini, NALED je bio član 30 radnih grupa Vlade Srbije za izradu strategija, zakona i podzakonskih akata.

Na XVI Skupštini NALED-a tradicionalno su dodeljena godišnja priznanja NALED Strela ključnim partnerima iz međunarodne zajednice za doprinos ekonomskom razvoju Srbije i angažovanje na polju unapređenja privrednog ambijenta – Jeleni Ćirković glavnoj savetnici Evropske banke za obnovu i razvoj i ambasadoru Belgije Kunu Adamu.

XVI godišnjoj Skupštini NALED prisustvovali su i predstavnici Vlade Srbije, ministarke Tatjana Matić, Marija Obradović i Anđelka Atanasković i ministar Tomislav Momirović, institucija zaduženih za unapređenje uslova poslovanja i donatorskih organizacija koje su podržale reforme – USAID, GIZ, EU, EBRD, SIDA, Britanska ambasada, Svetska banka i UNDP.

Post Author: Milan

1 thought on “U susret promenama članovi NALED-a usvojili 12 reformskih prioriteta

    Strana sumadijee

    (20 маја, 2022 - 8:56 am)

    Samo Dašić da okrpi rupe po centru grada i završi tržnicu. A to što privatna firma Brnabić radi po Srbiji čini mi se da je sukob interesa.

Ostavi komentar