U Sokolani otvoren novi punkt za masovnu vakcinaciju

Na predlog komandanta štaba i gradonačelnika Nikole Dašića i odlukom članova Gradskog štaba za vanredne situacije, Dom zdravlja Kragujevac proces masovne imunizacije svim vrstama vakcina, od danas zvanično sprovodi u zgradi Sokolane u Staroj radničkoj koloniji.

Ovo je trenutak kada moramo da prebrodimo bolest koja je zahvatila čitav svet, a odgovornost je na svima nama. S obzirom na to da se od nas očekuje da imamo precizne podatke o tome koliko je građana i kojim dozama vakcinisano, Sokolana je dobar izbor za novu lokaciju masovne imunizacije, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić. Veoma je bitno da zbog sopstvenog i zdravlja najbližih, budemo odgovorni i primenimo zaštitu od bolesti koja nam je već skoro dve godine oduzela normalan život. Vakcinalni punkt u Sportskoj hali Gordana Goca Bogojević u Velikom parku funkcionisao je šest meseci, a za to vreme, veliki broj sportskih klubova koji su u tom prostoru trenirali dosta su trpeli i treninge obavljali u školskim salama, što će od sada činiti i klubovi koji treniraju u Sokolani, objasnio je gradonačelnik Dašić. Nažalost, uverili smo se zadnjih dana koliko se korona brzo širi nakon slavlja i drugih okupljanja, a izostaje i poštovanje protivepidemijskih mera. Zato ćemo pojačati inspekcijski nadzor, a već smo preventivno obilazili više lokala i drugih lokacija na kojima je bilo okupljanja većeg broja ljudi. Nosimo zaštitu zbog nas samih, ne zbog države ili da ne bismo bili kažnjeni već da sačuvamo svoje zdravlje, poručio je gradonačelnik Dašić koji je na punktu u Sokolani primio treću dozu vakcine Sinofarm.

U zavisnosti od interesovanja građana do pet timova Doma zdravlja radnim danima će raditi od 8.00 do 20.00 časova, a subotom i nedeljom do 18.00 sati. Na punktu za masovnu imunizaciju u Sokolani dostupne su sve vrste vakcina i građani mogu da prime sve tri doze izabrane vakcine. Prvu dozu zaštite Sinofarm vakcinom, građani mogu da dobiju i u svojoj ambulanti.

Do sada se u Sokolani vakcinisalo oko 800 građana, kaže dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja i očekujemo da se ovde bilo kojom dozom dnevno vakciniše do petsto građana. Trećom dozom mogu da se vakcinišu građani nakon šest meseci od vakcinacije, odnosno oni koji su se vakcinisali u periodu od januara do marta a do sada je to učinilo oko 29 hiljada građana. Od početka procesa imunizacije u Kragujevcu se vakcinisalo oko 77 hiljada, što je više od 50 odsto ukupnog broja stanovništva, dodao je dr Antić i pozvao građane Kragujevca da se vakcinišu i na taj način zaštite od težeg oblika bolesti, jer na raspolaganju imaju sigurne i bezbedne vakcine. U malom procentu oboljevaju i vakcinisani, ali od blažeg oblika bolesti, a vakcina je najbolji put da se svako zaštiti od teškog oblika i smrti. Dr Antić kaže da je zadnjih deset dana povećan broj zaraženih, od 80 do sto dnevno obolelih i da među njima ima i dece predškolskog uzrasta. Uglavnom su to građani koji su se vratili sa odmora ili je posledica masovnih okupljanja što je mesto za ulaz infekcije koja se vrlo brzo širi u porodici. Početkom sledeće nedelje ćemo videti kako će se kretati broj obolelih na dnevnom nivou, ali se nadam se da će stagnirati i početi da pada te da ćemo uskoro izaći iz ovog talasa.

Post Author: Milan

Ostavi komentar