U Skupštini Kraljevine Jugoslavije Puniša Račić pucao na poslanike iz Hrvatske

Odigrala se 1402 godine bitka kod Angore (Ankare). Tatari predvođeni Timorom pobedili su tursku vojsku sa Bajazitom na čelu.

Rođen je 1819 godine Žak Ofenbah, francuski kompozitor i dirigent, poreklom iz Nemačke, tvorac francuske operete. Napisao je oko stotinu opereta, među kojima su najpoznatije „Lepa Jelena“, „Orfej u paklu“, „Plavobradi“, i jednu operu „Hofmanove priče“.

Kraljica Viktorija je 1837 godine u osmanaestoj godini nasledila engleski presto nakon smrti svoga ujaka, kralja Vilijema IV. Njena vladavina vezana je za uspon i razvoj britanskog kolonijalnog carstva, pa se to doba u Engleskoj često naziva viktorijanskim vekom. Vladala je 64 godine (do 1901), a 1876. proglašena je za caricu Indije.

Caroline Willard Baldwin postala je 1895 godine prva žena u svetu koja je dobila titulu doktora nauka. Kod nas je to bila Ksenija Atanasijević, ali tek 1922. godine.

Na sednici skupštine Kraljevine Jugoslavije, poslanik Puniša Račić, razdražen zbog lične uvrede, pucao je 1928 godine na poslanike seljačko-demokratske koalicije iz Hrvatske, pri čemu je teško ranio Stjepana Radića, koji je kasnije podlegao povredama.

Post Author: Milan

Ostavi komentar