U Rumuniji svrgnut Čaušesku sa vlasti

Rođen je 1858 godine Đakomo Pučini, italijanski kompozitor opera koje su osvojile svet: „Manon Lesko“, „Toska“, „Madam Baterflaj“, „Devojka sa Zapada“… Najistaknutiji je predstavnik verizma u italijanskoj muzici. Komponovao je i koncertne kompozicije, ali sa mnogo manje uspeha.

Pjer Žil Jansen, francuski astrofizičar, otisnuo se 1870 godine u vazduh u balonu kako bi dalje izučavao pomračenje Sunca. On je dve godine ranije, za vreme posmatranja Sunčevog potpunog pomračenja, prvi otkrio način za posmatranje protuberanaca i prvi ih je posmatrao oko nepomračenog Sunca.

Tomas Edison izumeo je 1882 godine električne sijalice na žici kao ukras za jelku.

Posle 23 godine diktature, Rumuni su 1989 godine svrgnuli sa vlasti Nikolaja Čaušeskua.

Umro je 1993 godine srpski pisac i likovni kritičar jevrejskog porekla Oto Bihalji Merin, koji je s bratom Pavlom 1928. osnovao izdavačku kuću „Nolit“ i uređivao književno-politički časopis „Nova literatura“. Zbog procesa Otokaru Keršovaniju, bio je prinuđen da emigrira i u Nemačkoj je uređivao časopis proleterskih pisaca „Linkskurve“. Kao aktivni antifašista, 1933. je u Parizu osnovao Institut za borbu protiv fašizma, a 1936. je otišao u Španiju, gde se na strani republikanaca borio protiv fašističkih snaga Fransiska Franka. Likovnim i književnim studijama znatno je doprineo tumačenju i shvatanju savremenog stvaralaštva. Dela: roman „Doviđenja u oktobru“, eseji i umetnička kritika „Osvajanje neba“, „Misli i boje“, „Susreti sa mojim vremenom“, „Jugoslovenska skulptura XX veka“, „Graditelji moderne misli“, „Naivna slika sveta“, „Prodori moderne umetnosti“, „Kraj umetnosti u doba nauke?“, „Maske sveta“, „Re-vizija umetnosti“, „Modern German Art“, „Goja i mi“, „Kapričosi“, „Užasi rata“, „Anri Ruso, život i delo“ (sa suprugom Lizom), monografije „Krsto Hegedušić“, „Gabrijel Stupica“, „Bogosav Živković“, „Vangel Naumovski“, delo o Španskom građanskom ratu „Španija između smrti i rađanja“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar