U MIND parku održana sednica gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem

Paket reformi iz oblasti imovinsko – pravnih odnosa vezanih za dalje postupke digitalizacije, načini ubrzavanja i skraćenja postupka ozakonjenja, uvođenje sistema e-prostor koji predviđa digitalizaciju pripreme prostornih planova, ukidanje konverzije uz naknadu i zaokruženje reforme Katastra su od kritične važnosti za otključavanje daljih investicija i novih radnih mesta i zato su bile glavne teme treće sednice Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem održane danas u MIND Parku.

U ime grada Kragujevca predstavnike Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, NALED-a i članove Kluba, predstavnike 25 lokalnih samouprava, pozdravila je Sanja Tucaković, članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu koja je istakla da je grad Kragujevac primer dobre prakse gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Prema podacima NALED-a Kragujevac je na 5. mestu po uspešnosti izdavanja građevinskih dozvola a prema statistici APR-a na drugom. Lokacija gde se održava treća sednica Kluba, Majnd Park, odakle posluju investitori poput Simensa, Auto lifta, uskoro i Škoda ali i reinvestitori kao Janfeng i Vakernojson govore da je grad Kragujevac primer dobre prakse i dobro pozicioniran među investitorima kao grad sa povoljnim poslovnim okruženjem. U prilog tome govori i činjenica konstantne stope pada nezaposlenosti u Kragujevcu, rekla je Sanja Tucaković, članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu.

Predsednica Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem i gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski je istakla da je održavanje sednica i saradnja, za svaku od lokalnih samouprava, članica Kluba od velikog značaja jer se na jednom mestu dolazi do konačnog zajedničkog stava kojim se nastupa pred državnim organima a tiče se pitanja konverzije, legalizacije.

Konverzija zemljišta je dugogodišnji problem grada Niša, zbog investitora koji bi nastavili da šire svoj posao što donosi nova zapošljavanja. Svako radno mesto kao svaka nova investicija za nas su jako važni, rekla je gradonačelnica Sotirovski, predsedavajuća. Ona je istakla da je sa druge strane veoma važno ozakonjenje kao preduslov za mnoge druge postupke, pored želje građana da legalizuju svoje objekte. Mnogo je tema koje zajedno sa NALED-om otvaramo, mnogo je različitih iskustava sa terena a sednice Kluba su dobar način za njihovu razmenu kako bismo, tamo gde je to potrebno, ukazali državi da se nešto od zakona ili određenih uredbi menja.

Tema današnje sednice je paket reformi iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa delom se naslanjaju na teme prethodnih sednica a ono što je važno je da su te reforme ušle u deset pioriteta naše nove Sive knjige čije je 14. izdanje nedavno predstavljeno, rekla je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a. Dalji postupci digitalizacije je ono na čemu ćemo nastaviti da radimo, pre svega na ozakonjenje, kako bi se taj postupak ubrzao i skratio, kao i na uvođenje sistema e-prostor koji predviđa digitalizaciju pripreme prostornih planova, ukidanje konverzije uz naknadu i zaokruženje reforme Katastra. Te reforme su od kritične važnosti za otključavanje daljih investicija i novih radnih mesta i zato ćemo se njima posvećeno baviti, zaključila je Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.

Ministarstvo za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu i NALED još 2014. godine uvođenjem elektronske procedure u izdavanju građevinskih dozvola uradili su ključnu izmenu Zakona o planiranju i izgradnji, a danas prezentujemo reformu u oblasti prostornog – urbanističkog planiranja, e-prostor koji je vezan za digitalizaciju postupka pripreme koordinacije praćenja i izrade planskih dokumenata u RS, rekao je Đorđe Milić, pomoćnik ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukture.

Velika su očekivanja od ovog projekta jer će izrađena tehnička dokumentacija i sprovođenje planskih dokumenata biti prebačeni u objedinjenu proceduru za pripremu planskih dokumenata. Kroz ovaj projekat imaoci javnih ovlašćenja ostvariće efikasniju saradnju a građani proaktivni pristup.

Post Author: Milan

Ostavi komentar