U Kragujevcu uspešnost vantelesne oplodnje iznad evropskog proseka

Uprkos epidemiji koronavirusa, državni Centar za biomedicinski potpomognutu oplodnju u Kliničkom centru u Kragujevcu uradio je veliki broj procedura, a uspešnost je iznad evropskog proseka.

Prošle su istim putem višegodišnjeg čekanja, složenih medicinskih procedura, strepnji i nadanja. I dočekale najlepše vesti. Tijana je od pre dva meseca mama, Jasmina očekuje bebu. Već prvi pokušaj vantelesne oplodnje doneo im je najveću radost.

– Uz pomoć supruga, svoje porodice i najbližih prijatelja, sve se dobro završilo i mi smo dobili najlepši poklon u životu – kaže Tijana Stojanović iz Kragujevca.

– Ovde smo završili sve, tako da je samo ostalo da javimo kad se bebica rodi, donesemo sliku ovamo, bože zdravlja – kaže Jasmina.

Na zidu ljubavi – trideset lica sreće iz cele Srbije. Samo u septembru, urađena je 31 procedura vantelesne oplodnje. Kod 25 parova načinjen je embriotransfer i do sada potvrđeno više od polovine trudnoća. Iza rezultata – boljeg od evropskog proseka – stoji dvanaestočlani tim.

– Sve procedure koje se primenjuju u Evropi, da kažem i čitavom svetu, implementirane su kod nas na našem odeljenju. Što se toga tiče, ne kaskamo niti zaostajemo – kaže dr Aleksandar Nikolov iz Centra za BMPO KC „Kragujevac“.

Uzroci steriliteta su mnogobrojni i podjednako zastupljeni kod muškaraca i žena. Zato i sa lečenjem treba početi na vreme, kada su šanse za roditeljstvo najveće. U Kragujevcu najavljuju i nove procedure.

Direktor KC „Kragujevac“, prof. dr Predrag Sazdanović, kaže da planiraju da u sledećih nekoliko meseci razviju i donatorstvo jajnih ćelija i spermatozoida. „Moramo da brinemo šta će biti posle korone, moramo da brinemo da se deca rađaju, ali i o našoj naciji i prirodnom priraštaju“, kaže on.

Time će u Srbiji biti dostupne sve postojeće reproduktivne tehnologije. Pored države, dodatnu podršku roditeljstvu pruža i Grad.

– Još dve veštačke oplodnje o trošku grada Kragujevca, za sve dame od 43 do 45 godina. Pokušavamo na taj način da popravimo demografsku sliku u Kragujevcu – kaže Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca.

Pre tri decenije, u gradu se godišnje rađalo više od 3.000 dece. Danas – za trećinu manje. Zato je svaki medicinski pomak, nada za novi život. I sreću, mnogobrojnih parova.

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar