U Kragujevcu predstavljen Antidiskriminacioni kodeks

U Kragujevcu je danas predstavljen Antidiskriminaci kodeks namenjen državnim službenicima kao pomoć u radu u cilju zaštite ljudskih prava. Kodeks je nastao kao rezultat projekta „Socijalna inkluzija Roma i drugih osetljivih grupa u Srbiji 2019 – 2022“, koji uz podršku švajcarske organizacije HEKS/EPER, sprovodi Ekumenska humanitarna organizacija Novi Sad u partnerstvu sa 11 lokalnih samouprava u Srbiji. Grad Kragujevac, kao jedan od partnera, je prva lokalna samouprava u Srbiji koja je usvojila ovaj važan instrument u promociji ljudskih prava.

Grad Kragujevac je imao kapacitet i sluh da kreira dokument, postavi standard i pravni okvir za antidiskriminacionu politiku Republike Srbije u narednim godinama, rekao je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Stevan Gligorin, koji je prisustvovao današnjoj prezentaciji. Usvajanjem Antidiskriminacionog kodeksa koji je namenjen državnim službenicima, odnosno svim zaposlenima u javnoj upravi kao pomoć u radu a u cilju zaštite ljudskih prava, Kragujevac je postao prva jedinica lokalne samouprave u Srbiji i primer dobre prakse u borbi protiv diskriminacije, a koji će nadam se rekao je Gligorin slediti i ostale lokalne samouprave.

Cilj Kodeksa je preveniranje i borba protiv stavova i ponašanja koji potencijalno vode prema diskriminatornom ponašanju. On će omogućiti bolju i kvalitetniju razmenu informacija, posebno među zaposlenima i rukovodilaca, artikulišući pravilno ponašanje i odgovornost čime se jača međusobno poštovanje, posvećenost različitostima i inkluzija.

Kroz projektne aktivnosti socijalne inkluzije Roma i Romkinja i vulnerabilnih kategorija i izradu Lokalnih akcionih planova grada Kragujevca iz ovih oblasti, nametnulo se pitanje prevencije diskriminacije, o kojoj se, iako postoje zakonske regulative, nacionalne strategije i pravilnici, jako malo zna, kazala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Antidiskriminacioni kodeks je veoma dobar alat za sve nas koji želimo da se ponašamo, postupamo i budemo jedno demokratsko društvo, ali značajan i za naše korisnike da znaju šta je diskriminacija i na koji način se preveniraju svi njeni oblici, poručila je Damnjanović, zahvalivši se Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji iz Novog Sada što je od 11 jedinica lokalnih samouprava odabrala i Kragujevac da bude potpisnik dokumenta.

Post Author: Milan

Ostavi komentar