U Kragujevcu održan stručni skup centara za razvoj usluga socijalne zaštite

U organizaciji Komore socijalne zaštite, Udruženja stručnih radnika socijalne zaštite Srbije a na inicijativu Centra za razvoj usluga socijalne zaštite ”Kneginja LJubica” u Kragujevcu je održan stručni skup ”Centri za razvoj lokalnih usluga- dosadašnji razvoj, izazovi i prevazilaženje poteškoća u radu”.

O izazovima pružanja usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou, različitim aspektima i pristupima, razmeni iskustava ali i perspektivama za dalji razvoj, na skupu su diskutovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, direktori i stručni radnici republičkog i pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu, predstavnici centara za lokalne i socijalne usluge, udruženja stručnih radnika socijalne zaštite, predstavnici lokalnih samouprava. Konferenciju je, u ime grada Kragujevca, domaćina skupa, otvorila dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Zakon o socijalnoj zaštiti kaže da se socijalna zaštita zasniva na uslugama ali, dodala bih da se socijalna zaštita zasniva i na ljudima, a to smo svi mi, rekla je u uvodnom obraćanju dr Damnjanović. Ovakvi skupovi su veoma dragoceni za oblast socijalne zaštite. Naš Centar ima dugu tradiciciju i dobru saradnju, a među centrima u Srbiji se uvek navodi kao primer dobre prakse po čijem modelu su osnivani drugi centri za razvoj usluga socijalne zaštite. Ranijih godina sistem socijalne zaštite počivao je na empatiji, posvećenosti, stručnosti i umetnosti u radu. Danas lokalna politika se upravlja Agendom 2030 i ciljevima održivog razvoja koji znače ”da niko ne ostane iza nas”, istakla je članica Gradskog veća. To znači briga o najugroženijima, o onima kojima je pomoć najpotrebnija, bilo da se radi o mladima, deci, starima, o osobama sa invaliditetom, uopšte svim ugroženim kategorima društva. Prioritet jedne lokalne samouprave kao odgovorne jeste da se niko ne oseća izostavljenim, poručila je dr Damnjanović.

Skupu u Kragujevcu prisustvovali su predstavnici centara koji postoje deceniju i duže kao kragujevački ili iz Vranja, ali i lokalne samouprave koje su u postupku osnivanja centara.

Smatram da je značajna razmena iskustava naročito iz različitih aspekata, ali je važno da razgovaramo o perspektivama za dalji razvoj usluga socijalne zaštite, rekla je Sandra Perić, direktorka Komore socijalne zaštite. Usvojena je Strategija deinstitucionalizacije koja predviđa razvoj usluga, različite izvore finansiranja, organizacije drugačijih oblika itd. Pred nama je i izrada Strategije socijalne zaštite koja će otvarati različite pristupe i nove mogućnosti za razvoj postojećih i novih usluga i oblika pružanja usluga. Nadam se da će nam ovaj skup dati dobre inpute za nova dokumenta i da ćemo zajednički doći do korisnih zaključaka, kazala je Perić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar