U Kragujevcu održan okrugli sto o Nacrtu zakona o informacionoj bezbednosti

Drugi okrugli sto u okviru Javne rasprave o Nacrtu zakona o informacionoj bezbednosti koji organizuje Ministarstvo informisanja i telekomunikacija održan je danas u Kragujevcu, u prostorijama eKG InfoData. U ime Grada Kragujevca, učesnike okruglog stola pozdravila je zamenica predsednika Skupštine grada, prof.dr Anđelka Stojković  izrazivši zadovoljstvo time što je Kragujevac domaćin okruglog stola posvećenog jednom od veoma značajnih bezbedonosnih zakona – Zakona o informacionoj bezbednosti.

Verujem da su organizatori, odlučujući o tome u kom gradu treba da se govori o ovom zakonu, Kragujevac izabrali kao mesto gde se spajaju vizije i ideje, gde gradimo IT budućnost naše zemlje. Ovde se nalazi najmodernija banka podataka- Državni data centar u kome su smešteni podaci privrede, građana, nacionalnih bezbedonosnih službi, kao i svetskih IT giganata poput IBM-a, Orakla, Huaveja i drugih.U vreme kada informacije prolaze kroz izuzetno dinamične tehnološke transformacije, naša je obaveza da adekvatnom regulativom i standardima prilagođenim Evropskoj uniji čijim vrednostima težimo, zaštitimo građane, kompanije i državu – kazala je prof.dr Anđelka Stojković.

Važeći Zakon o informacionoj bezbednosti  usvojen je 2016. godine. Od tada do danas je imao dve izmene, a ovoga puta, pošto je reč o najvećoj izmeni, pristupilo se izradi novog zakona. U radu radne grupe koja je izradila nacrt zakona, pored  Ministarstva informisanja i telekomunikacija  kao predlagača zakona, učestvovala su i druga ministarstva, nadležni državni organi, lokalne samouprave, akademska zajednica i civilni sektor.

Milan Vojvodić, šef Odseka za regulativu u oblasti informacionog društva iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija predstavio je Nacrt zakona o informacionoj bezbednosti. U svom izlaganju posebno se osvrnuo na mere zaštite IKT sistema od posebnog značaja, organe koji su nadležni za prevenciju i zaštitu od bezbedonosnih rizika u IKT sistemima kao i vršenje nadzora nad sprovođenjem zakona. Vojvodić se zahvalio ovom prilikom NALED-u i UNDP-ju na podršci prilikom izrade ovog nacrta.

Inače, Javna rasprava o Nacrtu zakona o informacionoj bezbednosti traje do 30. avgusta 2023. godine i ovom prilikom upućen je još jedan poziv građanima i stručnoj javnosti, da do tog datuma dostave svoje sugestije i komentare elektronskim putem na adresu nevena.antonijevic@mit.gov.rs ili pisanim putem na adresu Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Nemanjina 22-26, 11000 Beograd.

Post Author: Milan

Ostavi komentar