U energetsku sanaciju OŠ „Mirko Jovanović“ biće uloženo 79 miliona dinara

Gradonačelnik Nikola Dašić sa saradnicima, obišao je danas OŠ „Mirko Jovanović“ u kojoj se realizuje projekat energetske sanacije. Energetska sanacija ove škole je četvrti projekat koji grad Kragujevac realizuje u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

U pitanju je ne mala investicija, vredna je 79 miliona dinara, od čega grad ulaže 59 miliona dinara, a država 20. U ovoj školi se radi izolacija spoljne fasade, zamena stolarije i zamena svih sijaličnih mesta sa novim led svetlima.

Inače, u projekte energetske sanacije školskih objekata u proteklom periodu, a u pitanju su škole „Radoje Domanović“, „Stanislav Sremčević“ i škola u Čumiću, uloženo je oko 180 miliona dinara. Zahvaljujući ovim projektima smanjićemo emitovanje ugljen dioksida u atmosferu, računi za utrošenu toplotnu i električnu energiju biće niži, a naša deca i prosvetni radnici imaće značajno kvalitetnije uslove za rad – kazao je Dašić.

Prema rečima Ane Radojević, energetskog menadžera grada Kragujevca, podizanje energetske efikasnosti nije samo pitanje uštede već pitanje razvoja, kvalitetnijeg života i rasta životnog standarda.

Kada je reč o uštedama, jedan od primera je OŠ „Stanislav Sremčević“ koja godišnje uštedi 5 miliona dinara na troškovima grejanja. Ušteda na električnoj energiji, zahvaljujući zameni postojećih sijalica led svetiljkama bude i do 50%.U OŠ „Prota Stevan Popović“ u Čumiću koja se do sada grejala na električnu energiju, a sada se greje na pelet, potrošnja električne energije je čak četiri puta smanjena. Drugi aspekt ove priče, ne manje važan je bolji komfor učenika i nastavnika koji rade u ovim školama, a to je oko 3000 učenika i 300 nastavnika u sve četiri škole, za koje smo u proteklih pet godina obezbedili bolje uslove za rad – objašnjava Ana Radojević.

Inače, OŠ „Mirko Jovanović“, jedna je od najvećih škola u Kragujevcu koja ove godine obeležava četiri decenije postojanja. Prema rečima direktora škole, Nenada Milovanovića, ovo je jedna od najvećih investicija u istoriji ove škole. Nedavno je završena i kompletna sanacija mokrih čvorova za šta je grad izdvojio 13,5 miliona dinara.

Post Author: Milan

Ostavi komentar