Trenutno slab odziv na poziv za rad u Slovačkoj

Ovonedeljni nastavak totalne obustava rada u fabrici Fijat Krajsler plastik, koja je ekskluzivni proizvođač branika za kompaniju Fijat Krajsler automobili Srbija, zaustavila je juče posle podne proizvodnju modela “500 L” u kragujevačkoj fabrici.

Proizvodne i montažne trake u FCA Srbija koje su, zbog štrajka zaposlenih u FC plastiku, mirovale i danas neće biti pokrenute ni sutra.

Pobunjeni radnici Plastika, koji zahtevaju da im se prepolovljeni iznos regres za ovu godinu vrati na prošlogodišnji nivo prosečne republičke plate, te da im se neradni dani plaćaju, kao i njihovim kolegama u FCA, sa 65, umesto Pravilnikom o radu predvidjenih 60 odsto od redovne plate, rad u potpunosti obustvaljaju u obe proizvodne smene, usled čega fabrika automobila ostaje bez uobičajenih 360 branika dnevno.

Štrajkački odbor je, u međuvremenu, pozvao menadžment FCA Srbija koji je nadležan i za njihovu fabriku na nastavak pregovora. Ističu da imaju informacije da je Inspekcija rada naložila poslovodstvu FCA Srbija da zaposlenima i sindikalcima u FC plastiku dostavi Pravilnik o radu i Sistematizaciju radnih mesta, ali da menadžment kompanije ne postupa po tom nalogu, zbog čega planiraju da se sutra obrate javnosti.

Inače, u FCA je i danas organizovan sastanak menadžmenta sa radnicima koji su zainteresovani da narednih godinu dana rade u Stelantisovoj, odnosno još uvek Pežo Sitroen fabrici u slovačkom gradu Trnava. Prema našim saznanjima, odaziv radnika na poziv za rad u Slovačkoj prekjuče i juče  bio je dosta slab. Među zainteresovanima, tvrde naši izvori, preovlađuju mlađi radnici, bez porodičnih obaveza, koje “mame” obećani bonusi  koji se primaju na odlasku i pri povratku  iz Slovačke od ukupno 3.600 evra, što bi, s obzirom na ponuđenu platu od oko 85o evra, te stanovanje i ishranu o svom trošku, praktično bila jedina zarada za jednogodišnji rad u Slovačkoj.

– Tužno je da kragujevačka fabrika koja je projektovana za proizvodnju 300.000 automobila godišnje, šalje radnike da rade po drugim zemljama. U tim zemljama, međutim, postoji ono čega kod nas nema, a to je država, smatraju predstavnici zaposlenih u FCA Srbija.

Izvor : Danas

Piše : Zoran Radovanović

Post Author: Milan

Ostavi komentar