Svetski dan očuvanja ozonskog omotača

Od 1995. godine, 16. septembar se u celom svetu obeležava kao Međunarodni dan očuvanja ozonskog omotača. Povod za ovaj datum je Montrealski protokol (potpisan 16. septembra 1994. godine) kojim su predviđene aktivnosti koje bi omogućile zaštitu i očuvanje ozonskog omotača.

Naučnici su još 1970. godine otkrili da je sloj ozonskog omotača sve “tanji” u oblasti iznad Južnog pola. Ova promena u ozonskom omotaču označena je kao ozonska rupa i zaključeno je da na njeno povećanje utiče prisustvo nekih štetnih gasova (npr. CFC, hlorofluorougljenici, jedinjenja) u atmosferi.

Da bi se sprečilo uništavanje ozonskog omotača potpisani su brojni međunarodni sporazumi (prvi je bio Montrealski) čiji je cilj bio da kontrolišu proizvodnju i korišćenje štetnih gasova. Ovih štetnih gasova nekad je bilo u rashladnim uređajima, sprej bocama, aparatima za gašenje požara itd. Bez obzira što novi proizvodi i uređaji dugo ne koriste ove gasove, njih još uvek ima u atmosferi i još uvek se mogu naći u proizvodima i uređajima starijih generacija, uglavnom u nerazvijenim zemljama. Stručnjaci procenjuju da će biti potrebno nekoliko decenija da se njihova koncentracija u atmosferi vrati na nivo od pre 1980, što je bio cilj pomenutog sporazuma, usvojenog 1987. godine.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar