Svetski dan čišćenja obeležen u Pivarskom parku

Povodom Svetskog dana čišćenja, širom sveta se svake treće subote u septembru organizuju volonterske akcije čišćenja sa ciljem razvijanja i podizanja ekološke svesti i motivisanja građana da daju svoj doprinos u očuvanju životne sredine.

Svetski dan čišćenja ove godine obeležavamo akcijom čišćenja Pivarskog parka, a prošle godine smo ovaj veoma značajan dan obeležili na jezeru Bubanj, rekao je Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine.

Mi smo prošle godine tokom akcije „Posadi svoj hlad“ Pivarskom parku donirali dvadeset sadnica belog jasena. Danas doniramo sadnice crvenolisne šljive. Želim da naglasim da je veoma važno da održavamo i čistimo naš grad, kako bismo živeli u zdravijoj životnoj sredini. Uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, mi smo na teritoriji grada Kragujevca u prethodnom periodu očistili četrnaest najvećih divljih deponija. U narednom periodu ćemo se truditi da nastavimo tim putem i da još bolje i uspešnije održavamo zdravu životnu sredinu, kazao je Nikezić.

Danas smo ovde da podignemo ekološku svest naših građana i svest o važnosti Pivarskog parka, istakao je Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport. Želimo da poseban akcenat stavimo na revitalizaciju ovog parka. Naš prvi korak je da ga očistimo, a drugi korak je da ga u potpunosti rekonstruišemo i sredimo. Mi znamo koliko je Kragujevčanima, a naročito žiteljima ovog naselja, važan Pivarski park i zbog toga želimo da mu vratimo prvobitni sjaj koji je imao. Mi ćemo i sportski teren i sam park urediti onako kako to zaslužuju naši sugrađani i žitelji naselja Pivara, poručio je Stevović.

Prema rečima Marka Vujnovića, direktora JKP Šumadija Kragujevac, jedan od većih problema su divlje deponije, kao i gomilanje otpada u parkovima i šumama. Cilj ove akcije širom sveta je čistija i zdravija životna sredina. Odgovornost je na udruženjima, kompanijama, Gradu i državi, ali najveći stepen odgovornosti je na pojedincu. Pouka ova akcije je podizanje svesti o zdravoj i čistoj životnoj sredini kod svakog pojedinca.

Pored predstavnika Grada i zaposlenih u JKP Šumadija Kragujevac, akciji čišćenja Pivarskog parka su prisustvovali i članovi ekološke sekcije Medicinske škole „Sestre Ninković“, predstavnici ekološke sekcije OŠ „Radoje Domanović“, ljubitelji Pivarskog parka, kao i predstavnici kompanije „Fashion company“ – zastupnici brenda „Fashion & friends“ i Timberland i aktivisti u brojnim ekološkim akcijama.

U parku su ovom prilikom posađene i dve sadnice crvenolisne šljive.

Post Author: Milan

Ostavi komentar