Svečanim potpisivanjem Memoranduma između Opštine Topola i GIZ-a obeležen početak rekonstrukcije Kraljevskog podruma na Oplencu

Oplenac, Topola, 29. april. – Svečanim potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Opštine Topola i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH zvanično je obeležen početak radova na rekonstrukciji Kraljevskog podruma u okviru Kraljevske vinarije u Topoli. Rekonstrukcija će se odvijati u okviru projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam koji zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ, a sprovodi GIZ.

Vladimir Radojković, predsednik Opštine Topola, zahvalio se GIZ-u i Evropskoj uniji na pruženoj podršci. „Ovo je objekat pod zaštitom spomenika kulture i želimo da ovom rekonstrukcijom očuvamo njen duh. Nadam se da ćemo već krajem avgusta ili početkom jeseni – početkom berbe grožđa – završiti prvi deo, te da ćemo imati potpisan ugovor i za nastavak projekta. Želja nam je da Kraljevska vinarija postane nukleus Topole postane njen ponos,“ zaključio je gospodin Radojković.

Prisutne je pozdravio i Aleksander Bec, vođa programa u GIZ-u. „Kraljevsku vinariju već posećuje veliki broj ljudi i renoviranje ovog istorijskog mesta sredstvima Evropske unije dodatno će povećati atraktivnost Topole kao turističke destinacije,“ istakao je gospodin Bec.

Radovi na rekonstrukciji obuhvatiće adaptaciju, sanaciju i revitalizaciju Objekat 1 – Zadužbine kralja Petra I Karađorđevića – Kompleks Kraljeve vinarije – Kraljev podrum. Reč je o objektu sa bogatim kulturnim i istorijskim nasleđem, čije je podizanje započeto 1927. godine sklapanjem ugovora između Uprave dvora je 1927. i firme Abel i Bohringer iz Štutgarda, a zvanično završeno 1931. godine. Danas se ovaj prostor koristi za okupljanje udruženja vinara Šumadije, kao i za prezentacije izlaganje i prodaju vina od proizvođača okupljenih u vinarsko udruženje Vinara Šumadije, kome pripada i Kraljeva vinarija na Oplencu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar