Stragari – drugi domaćin Šumadijskih zimskih igara

Šumadijske zimske igre večeras su održane u Stragarima, u fiskulturnoj sali OŠ „Julijana Ćatić“ gde se ekipa domaćina nadmetala sa ekipama iz Dobrače i Maršića. U ime Grada Kragujevca, kao pokrovitelja ove manifestacije koja nastoji da očuva tradiciju i identitet šumadijskog sela, obratio se Aleksandar Lazović, šef kabineta gradonačelnika.

Želja svih nas koji smo pokrenuli i ponovo oživeli Šumadijske zimske igre je da povratimo naš šumadijski identitet koji krasi čestitost, gostoljubivost, vredan i mukotrpan rad koji je uspeo da iznedri i našu državu. Šumadinci su uvek služili za ponos i nema razloga da to na svakom koraku ne istaknemo.

Deca koja žive ovde u Stragarima su nam podjednako bitna kao i deca u bilo kom delu Kragujevca, zbog čega smo obnovili fiskulturnu salu OŠ „Julijana Ćatić“, asfaltirali zaseok Koletina. Stragari zaslužuju da imaju dobre uslove za život, a poznajući kako razmišlja gradonačelnik Nikole Dašića, želim da istaknem da je ovo tek početak vraćanja varošice Stragari na mesto koje joj pripada, u gradu Kragujevcu, u Šumadiji – kazao je Lazović.

Takmičarske ekipe nadmetale su se u kvizu znanja, pletenju, krunjenju kukuruza, rešavanju zagonetki i pantomimi. Za muzički deo programa pobrinuo se Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“.

Tokom dana, u prostorijama Doma zdravlja u Stragarima održano je predavanje na temu “Prevencija melanoma i drugih malignih bolesti” i organizovani su besplatni pregledi. Zaposleni iz Centra za strna žita i razvoj sela održaali su stručno predavanje iz oblasti poljoprivrede.

Već narednog petka, 3. februara, Šumadijske zimske igre se nastavljaju u Novom Milanovcu gde će se ekipa domaćina nadmetati sa ekipama iz Donje Sabante i Vlakče.

Post Author: Milan

Ostavi komentar