Šumadijske igre čuvari tradicije i identiteta

U Domu kulture u Gornjoj Sabanti večeras je, posle trogodišnje pauze, počeo novi ciklus Šumadijskih zimskih igara, u organizaciji Centra za strna žita i razvoj sela, a pod pokroviteljstvom grada Kragujevca.

Grad Kragujevac kao univerzitetski, industrijski, zdravstveni, pravosudni a postaje i IT centar, bez sela ne može da sačuva svoj pravi identitet, svoje korene i u tome je upravo značaj ove manifestacije, rekao je otvarajući Šumadijske zimske igre, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić. Manifestacija čuva našu tradiciju i običaje, nešto što je ugrađeno u identitet čitave Šumadije, a mladima omogućavamo da je upoznaju i nastave da neguju, istakao je gradonačelnik Dašić. Na mnogo načina pokušavamo da pomognemo našim sugrađanima koji žive na selu, na prvom mestu agrarnim budžetom koji je ove godine za 20 miliona dinara veći u odnosu na prethodnu godinu, što znači da je za podsticajna sredstva na raspolaganju 70 miliona dinara. Pored toga, ulažemo u putnu infrastruktru, javnu rasvetu, škole, dečija igrališta, otvorene terene za male sportove… U isto vreme, igre su način da se iz vikenda u vikend u zimskom periodu, ljudi na selu druže i zabavljaju, nadmećući se u veštinama i znanju, pored informisanja i edukacije šumadijskih poljoprivrednika koje će im, tokom trajanja igara stručnjaci Centra za strna žita i razvoj sela omogućiti, kazao je Dašić. Uz želje za kvalitetno i fer nadmetanje ekipa, on je istakao da je, pored ostalog i cilj manifestacije da, prateći moderne tokove života, mladi na selu ostanu u svojim domaćinstvima.

U Gornjoj Sabanti, sa domaćinom nadmeću se sela Drača i Kutlovo, nedelju dana posle 28. januara sa Stragarima kao domaćinom nadmetaće se sela Maršić i Dobrača. U Novom Milanovcu 3. februara sa meštanima ovog sela takmičiće se meštani iz Donje Sabante i Vlakče, a u Čumiću 10. februara Botunje i Trmbas. Peti domaćin je selo Poskurice, sa kojim će se 17. februara takmičiti sela Velike Pčelice i Resnik.

Pored takmičarskog, manifestacija će imati i edukativni karakter jer će biti organizovana savetovanja i stručna predavanja.U okviru Šumadijskih zimskih igara, u ambulanti u Gornjoj Sabanti lekari Doma zdravlja i UKC Kragujevac danas su obavljali zdravstevene preglede a obišli su i domaćinstva sa nepokretnim članovima.

Inače, za muzički i zabavni program zadužen je Centar za negovanje tradicionalne kulture Abrašević, a medijski pokrovitelj je Radio televizija Kragujevac, koja će nedeljom na svom programu emitovati snimak manifestacije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar