Student FILUM-a trijumfovao na Svetskom kupu za harmoniku

Za Dragoslava Vasiljevića, pobednika na nedavno održanom Svetskom kupu za harmoniku u Švajcarskoj, Aleksandra Radovića koji je na istom takmičenju u master kategoriji osvojio treće mesto i profesora FILUM-a, Predraga Kostovića, član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić, upriličio je prijem u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave.

Uspesi koje postižu studenti FILUM-a na prestižnim takmičenjima nisu slučajni, kaže član Gradskog veća za kulturu, oni proističu iz naše želje da baštinimo tradiciju jer je Kragujevac kolevka harmonike kada govorimo o harmonici kao akademskom instrumentu. Zahvaljujući rodonačelniku i osnivaču akademske škole, profesoru Radomiru Tomiću koji je iznedrio veliki broj uspešnih generacija akordeonista i danas se sa uspehom radi i stvaraju se novi uspesi i studenti, novi izdanci na muzičkoj sceni grada Kragujevca, ali i međunarodnoj akordeonističkoj sceni, istakao je Bjeletić.

Ovi rezultati su produkt takvog pristupa, odnosa i rada sa studentima i uopšte poimanja instrumenta i važnosti njegove uloge na međunarodnoj sceni. Gleda se uvek širi kontekst, ne samo muzička scena grada ili Filološko-umetničkog fakulteta. Kad sve to imate objedinjeno, dobre profesore i talentovane studente uz dosta rada i odricanja, rezultati koje se istina teško postižu, počnu da se podrazumevaju, kazao je Bjeletić, član Gradskog veća i čestitao studentima i profesorima, ističući da Srbija kao centar akademskih škola poslednjih deset godina nije imala pobednika na međunarodnoj sceni.

Za trijumf koji je osvojio Dragoslav Vasiljević na Svetskom kupu za harmoniku održanom u Švajcarskoj, Predrag Kostović, redovni profesor FILUM-a na Katedri za harmoniku i dirigent Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista kaže da je najveći mogući uspeh. Koliki je uspeh za studente i njihove karijere, to će vreme pokazati. Potrebno je mnogo stvari da se poklopi da bi mogli da grade karijeru u našoj zemlji jer nimalo nije lako biti solista na harmonici i svirati klasičnu muziku na harmonici, istako je profesor Kostović. FILUM postoji dvadeset godina i ovo je drugi put da u najzahtevnijoj kategoriji imamo pobednika na takvom takmičenju. Raniji uspesi su se ostvarivali u juniorskim i master kategorijama, ali u seniorskoj je isti trijumf ostvario student FILUM-a, Nenad Ivanović, pre deset godina na Svetskom kupu u Šangaju pa sad Vasiljević, podsetio je on i zahvalio se na prijemu upriličenom u čast velikog uspeha studenta, profesora, fakulteta, grada.

Dragoslav Vasiljević je student treće godine na Odseku za muzičku umetnost, studijske grupe Harmonika na FILUM-u i pobednik je Svetskog kupa. Za uspeh kaže da mu je potrebno vreme da postane svestan koliki je značaj osvojene titule. O konkurenciji kaže da je bila velika jer su učestvovali pobednici drugih prestižnih takmičenja, ali da je on svirao kao za koncert a ne za nadmetanje. Otišao sam na takmičenje da pokažem šta sam i koliko naučio, ali sva ta atmosfera i emocija sa takmičenja i naših ljudi koji su nas tamo dočekali, prenela se na moje sviranje i imao sam osećaj kao da sviram koncert a ne da učestvujem na takmičenju.

Aleksandar Radović, student druge godine FILUM-a na Katedri za harmoniku iz Kragujevca osvojio je treće mesto u master kategoriji. U kategoriji je učestvovalo tridesetak kandidata i bila je veoma jaka konkurencija, kaže Radović ali njegov uspeh je učešće na takmičenju jer sam želeo da čujem kako sviraju moje kolege iz drugih zemalja i pronađem sebe u svemu tome.

Prestižno takmičenje okuplja vrhunsk emuzičare, virtuoze sa karijerama i svake godine se održava u drugoj zemlji. Ove godine u švajcarskom gradu Zofingenu, Srbiju je predstavljalo šestoro takmičara sa kragujevačkog i niškog fakulteta.

Post Author: Milan

Ostavi komentar