Stručno savetovanje voćara u Stragarima

U okviru „Šumadijskih dana šljive“, juče je održano stručno savetovanje voćara u prostorijama MZ Stragari, u organizaciji PD Centar za strna žita i razvoj sela i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja. Učesnike je u ime grada pozdravio Damjan Srejić, član Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela i grada, nakon čega je predavanje na temu „ Tehnologija gajenja i sortiment šljive, od tradicije do noviteta“ održao prof.dr Ivan Glišić sa Agronomskog fakulteta u Čačku.

Nalazimo se u jednom od najlepših krajeva Srbije, u podneblju koje je poznato po šljivi. Poznato je po dobrim proizvođačima i grad je prepoznao te potencijale ovog kraja i pokušava da svojim merama, i uz podršku Ministarstva poljoprivrede, pomogne poljoprivrednicima. Da im pomogne da lakše rade svoj posao, da ga rade kvalitetnije, da ga na bolji način brendiraju, da dobijemo kvalitetniji finalni proizvod koji će imati veću vrednost. Suština tih mera je da oni bolje žive, a lokalna zajednica i država imaju kvalitetnije efekte tih mera – kazao je Srejić.

Srejić je istakao da su „Šumadijski dani šljive“ bili dobra prilika da se organizuje stručno savetovanje za voćare na kome će moći da čuju nešto novo, razmene iskustva..

Profesor dr Ivan Glišić govorio je o novim sortimentima i novoj tehnologiji proizvodnje. Govorili smo o specifičnostima Stragara, kao lokaliteta za uzgoj voća, šta je to što možemo da uradimo novo, dodatno, da na neki način predupredimo klimu koja nas već nekoliko godina unazad, preseče u našoj proizvodnji, o bolestima voća, hemijskim tretmanima – kaže Zorica Jestrović, direktorka PD „Centar za strna žita i razvoj sela“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar