Stručno predavanje za pedijatre u okviru projekta „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“

U okviru projekta „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“ koji zajednički realizuju tri ministarstva, prosvete, sporta i zdravlja, danas je u Kragujevcu održano stručno predavanje za lekare pedijatre iz više gradova Srbije. Predavanju je prisustvovala Narodna poslanica i predsednica Pododbora za sport Narodne skupštine Tatjana Medved, a učesnike je pozdravio i Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport.

Ovim projektom predviđeno je da učenici u preko sto osnovnih i srednjih škola  u Srbiji dobiju dodatne časove fizičkog vaspitanja. Narodna poslanica Tatjana Medved istakla je da je alarm koji je upalio „crveno svetlo“ bio upravo taj što je poslednjih nekoliko godina sve više gojazne dece, sa slabom motorikom.Ideja projekta “Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“ je da se unapredi fizičko vaspitanje dece  i njihovo zdravstveno stanje – koje će se pratiti redovnim sistematskim pregledima.

Želimo da zajedničkim snagama tri ministarstva prosvete, sporta i zdravlja kao strune ovog projekta, a naravno uključujući sve institucije iz njihovog delokruga i najeminentnije stručnjake koje imamo u Srbiji, iznedrimo sistemska rešenja kojima ćemo da unapredimo i fizičko vaspitanje,promovisati značaj fizičkih aktivnosti među školskom decom, kao i značaj sportskih lekarskih pregleda i sistematskih pregleda gde pratimo zdravlje naše dece kao što smo nekad imali u školama – kazala je Tatjana Medved.

Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport zahvalio se narodnoj poslanici Tanji Medved na svemu što čini kako bi promovisala ovaj projekat u Srbiji i istakao da Grad Kragujevac svojim aktivnostima doprinosi ostvarenju osnovnih ciljeva projekta, idući u korak sa državom.

Od samog početka stavili smo akcenat na izgradnju osnovne sportske infrastrukture. To je jedan od pokazatelja koliko nam je stalo do toga da se naša deca bave fizičkom aktivnošću. Po statističkim pokazateljima, svako osmo dete je gojazno, što je poražavajuća statistika. Sve manje dece trenira bilo koji sport, što je takođe poražavajuće i zbog toga se trudimo da ovakvim merama, i ovakvim aktivnostima nešto zajednički promenimo – kazao je Stevović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar