Štrajkački odbor Zastava oružje odbio ponudu menadžmenta

Nadzorni i Izvršni odbor Zastava oružje a.d. saopštili su danas da je održan još jedan sastanak sa Štrajkačkim odborom Samostalnog sindikata, na kojem im su ponuđene određene opcije u cilju prekidanja štrajka, ali su oni tu ponudu odbili.

Kako do sporazuma nije došlo, još jednom je potvrdio da lični animoziteti najužih lidera Štrajkačkog odbora, preovladavaju nad ostatkom odbora Samostalnog sindikata, kao i mišljenjem većine zaposlenih, stoji u saopštenju menadžmenta.

 

Štrajkačkom odboru je, dodaje se, predočeno da ukoliko se štrajk nastavi, a ni u jednom segmentu nema utemeljenje u realnosti, može doći do fatalnog ishoda realizacije poslovanja, a samim tim i lošeg ostvarenja finansijskih rezultata, bez kojih nema daljeg optimalnog funkcionisanja preduzeća.

U tom smislu, ističe se, zaposleni su obavešteni da će za prvu sledeću isplatu, ako dođe do eskalacije štrajka, primanja biti značajno umanjena, u odnosu na 10 odsto, a sve u cilju očuvanja stabilnosti i redovnosti narednih isplata, koje su bitno urušene delovanjem Samostalnog sindikata i izazivanjem ogromnih problema po preduzeće.

Posebno se ističe da Štrajkački odbor iz dana u dan menja, odnosno dodaje nove zahteve.

Navodi se da je sindikalcima ponuđeno dalje poboljšanje uslova rada, podizanje kvaliteta sredstava zaštite na radu, preko zakonskog minimuma na način izbora i provere renomiranih proizvođača zaštitne opreme i jednokratna isplatu u iznosu od 10.000 dinara do kraja tekućeg meseca.

To je, stoji u saopštenju, u ovom trenutku jedino realno, a mogućnost isplate preostalih 5.000 dinara bila bi razmotrena nakon analize polugodišnjih rezultata poslovanja – u septembru.

Ovim bi se, smatraju predstavnici dva odbora, praktično rešila tri od četiri ključna zahteva Samostalnog sindikata, jer zahtev za ukidanje 10 odsto solidarnog poreza nije u nadležnosti Nadzornog i Izvršnog menadžmenta.

Štrajkački odbor je, dodaje se, informisan o kontinuiranim naporima ministra odbrane na rešavanju tog problema.

Takođe im je preneta informacija da će država, nakon završetka započetih investicija, kao i investicija u narednih nekoliko godina postati vlasnik nad Zastava oružjem sa udelom od 98 odsto.

Na sastanku je, navodi se, utvrđeno da je veći deo Štrajkačkog odbora hteo da prihvati predloženu ponudu, izuzev sindikalnog lidera i njegovog užeg establišmenta.

 

Oružari pooštravaju štrajk: Menadžment pokušava da izazove razdor

Štrajkački odbor fabrike „Zastava oružje“ osudio je današnje saopštenje Nadzornog i Izvršnog odbora tog preduzeća, ocenivši da menadžment tako pokušava da izazove razdor među radnicima i prikrije sopstvenu nesposobnost u upravljanju fabriku.

Štrajkački odbor je saopštio da je doneo odluku da u ponedeljak i utorak organizuje jednočasovne obustave rada, najavivši da će od srede, 23. maja početi sa celodnevnim obustavama rada, u sve tri smene, „do ispunjenja radničkih zahteva koji su ispostavljeni menadžmentu fabrike, Vladi Republike Srbije i Nadzornom odboru“.

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar