Stanišić : Uvećani prihodi omogućavaju veća investiciona ulaganja

Ostvareni prihodi i primanja u 2021. godini iznosili su 8.461.000.000 dinara, što je u odnosu na 2020. godinu uvećanje od 24 procenata, rekao je Nenad Stanišić, član Gradskog veća za finansije, obrazlažući pred odbornicima Skupštine grada Kragujevca, završni račun gradskog budžeta za 2021. godinu. Na ovaj dokument, koji je usvojen na današnjem 17. redovnom zasedanju, nezavisna eksterna revizija dala je pozitivno mišljenje bez ograda i uzdržavanja, čime je potvrđeno da on verodostojno oslikava finansijsku sliku poslovanja grada Kragujevca u prošloj godini.

Prihodi u odnosu na 2020. godinu uvećani su u svim elementima, ali najveći doprinos rastu dala je, kazao je Stanišić, značajno veća naplata poreza na dohodak, dobit i kapitalni dobitak koji su iznosili 4 440 000 000 dinara što pokazuje da je došlo do uvećanja ekonomske aktivnosti na teritoriji Grada. Rashodi u 2021. godini, čiju strukturu čine tekući rashodi i rashodi za investicije i investiciono održavanje u zbiru su iznosili 7 720 000 000 dinara, što je u odnosu na 2020. godinu uvećanje od 17 procenata. Prihodi su realizovani sa jako visokih 94 posto, a rashodi sa 87 procenata. Imajući u vidu da su prihodi bili veći od rashoda, ostvaren je suficit u iznosu od 629 miliona dinara od čega se 220 miliona odnose na namenska sredstva, a ostatak je jednim delom raspoređen Odlukom o budžetu za ovu godinu, a jednim delom će biti raspoređen rebalansom.

Ukupno ostvareni kapitalni rashodi, oni koji uvećavaju kapital – imovinu grada, bili su značajno veći od prihoda po osnovu prodaje imovine Grada. Primanja od prodaje gradskog građevinskog zemljišta su 823 miliona rezultat, ali su ulaganja u imovinu i kapital milijardu 516 miliona. Što se likvidnosti tiče, kazao je Stanišić, u 2021. godinu ušli smo sa 447 miliona na konsolidovanom računu trezora, a završili je sa 743 miliona dinara na računu trezora.

Ostvarenje prihoda od preko skoro 8,5 milijardi dinara je nešto što nije skorije zabeleženo u završnim računima našeg grada. Prihodi beleže rast za 24 posto, rashodi 17, a investicije za 60 procenata. To nam govori da sve veći deo dodatnog prihoda možemo izdvajati za investicije i investiciono održavanje u našem gradu. Povećana likvidnost ima pozitivan trend, sredstva koja imamo i realizacija budžeta u prvih pet meseci ove godine je takođe u skladu sa pozitivnim kretanjima. To nam uliva nadu i sigurnost, kazao je Stanišić da ćemo spremnije dočekati krizu čije naznake već vidimo, a pogotovo u drugoj polovini ove godine, koja će u finansijskom smislu biti izazovnija.

Budžet za 2021. godinu ostvaren je preko 80 odsto, a Završni račun je pokazao je da je on dobro isplaniran, ocenio je predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović. Prihodovna strana ostvarena je sa 94,76 odsto, a rashodovna sa 87,56 posto. Ovako isplaniran budžet i njegovo trošenje po završnom računu za 2021. godinu stvorilo je suficit u iznosu od 623 miliona dinara koji će biti uloženi u investicione radove.

Iz sredstava koji su obezbeđeni budžetom za 2021. godinu asfaltiraju se nove ulice, izvode drugi radovi značajni za naše sugrađane: rekonstrukcija i adaptacija zgrada predškolskih ustanova, osnovnih škola, igrališta, sistem proširenja ulične rasvete, održavanje putne infrastrukture. U vremenima svetske krize uzrokovane pandemijom i sada sukoba u Ukrajini, investicije dolaze u Kragujevac, grad se širi i stvaraju uslovi da strani investitori dolaze i prave svoja fabrička postrojenja, poput Janfenga i Vaker Nojsona. Investitori dolaze u sredine gde ima novca i gde mogu da zarade, a to potvrđuje i interesovanje kompanije BIG Fešn koja planira da širi svoje prodajne kapacitete u Kragujevcu. Veći priliv u gradski budžet, omogućava nam da imamo još veća investiciona ulaganja a to je ono čemu teži gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa svojim saradnicima prilikom planiranja gradskog budžeta, kazao je predsednik Petrašinović.

Priliv u gradskom budžetu omogućio je da uradimo sve ono što je bitno za građane, a tiče se infrastrukture, zdravstvene i socijalne zaštite, sistema javno komunalnih preduzeća čiji je osnivač Grad ali i da ostane dovoljno sredstava da se za građane priredi veličanstveno obeležavanje Dana grada uz grupu Smak i ostale izvođače i vatromet. Budžet je planiran tako da se pomoglo svim kategorijama stanovništva. Sredstva se nisu usmeravala samo u grad, već i na seosko područje gde se ulagalo u infrastrukturu, a pronašli smo i način da pomognemo poljoprivrednicima i nadomestimo skok cene veštačkog đubriva. Završni račun pokazuje da građani Kragujevca mogu da budu zadovoljni kako je isplaniran budžet za 2021. godinu, kazao je Petrašinović a imajući u vidu da je iz godine u godinu sve veći priliv od onoga što planiramo i sve više utrošenog novca, poručio da je budućnost Kragujevca u sigurnim rukama.

Post Author: Milan

Ostavi komentar