Štadler zainteresovan da ulaže u Kragujevac

Mogućnost poslovne saradnje između švajcarskog Štadlera i MIND Grupe, bila je povod za posetu Kragujevcu, odmah nakon promotivne vožnje novog Štadlerovog voza za velike brzine na liniji Beograd – Petrovaradin. A, dok se ne izgradi pruga Sobovica – Lužnice – Krak Batočina, vlasnik jednog od svetskih lidera u proizvodnji šinskih vozila Peter Špuler i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder savetnik kompanije, doleteli su u Donju Trnavu helikopterom, gde su ih dočekali gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i Bratislav Milanović direktor i osnivač MIND Grupe.

Ova poseta je ozbiljna prilika za Kragujevac. Iako MIND Grupa već duže vreme sarađuje sa tom švajcarskom kompanijom, Štadler iskazuje sve veće interesovanje za Kragujevac, rekao je Dašić i dodao da je to potvrda Kragujevcu kao ozbiljnoj investicionoj destinaciji. Kragujevac se trenutno nalazi pod ozbiljnim pritiskom investitora sa svih strana.

S druge strane poseta Gerharda Šredera takođe je značajna jer šalje poruku u Evropu i svet, da ozbiljni političari iz Nemačke takođe prepoznaju Kragujevac kao investicionu destinaciju. Srbija pre svega, ali Kragujevac jeste mesto gde Nemačka verovatno planira i dalje da ulaže. Prepoznali su u nama kvalitet i to nam imponuje. Samo njihovo interesovanje za Kragujevac dovoljno govori o tome. A, svi mi dobro znamo šta znači nemačka privreda, njihov kvalitet i način poslovanja.

U stvaranju što boljih uslova za investitore Dašić je podsetio na jedan od najznačajnijih projekata prugu Sobovica – Lužnice – Krak Batočina. Osim toga što će jednog dana služiti za prevoz zaposlenih, ta pruga nam je značajna za sve kooperante za Simens, Škodu, za Štadler i za sve druge koji nameravaju da razvijaju šinsku industriju. Sada smo u postupku pripreme eksproprijacije i ja se nadam da ćemo u narednih godinu – dve dana završiti čitav posao.

Da su zadovoljni onim što su videli u okviru MIND Grupe pohvalili su i Gerhard Šreder i Peter Špuler. Osećam veliko poštovanje prema onome što je ovde napravljeno. To je nešto što je bitno ne samo za Srbiju nego je i internacionalno veoma ozbiljno shvaćeno, kazao je Šreder dodajući da bi takav moderan industrijski kompleks voleli da imaju i u Nemačkoj.

On je u obraćanju medijima rekao da je Zapadni Balkan tokom mandata predsednika Srbije Aleksandra Vučića postao mesto stabilnosti i da je primetan značajan napredak u privrednom razvoju i investicijama. Srbija je na dobrom putu, poručio je Šreder.

U MIND Parku postoje odlične mogućnosti, najpre za proizvodnju komponenti vozova ali i za kompletne vozove, rekao je Peter Špuler i dodao da je oduševljen preduzetničkim duhom porodice Milanović i međunarodnim ugledom u proizvodnji komponenata šinskih vozila. Raduje se mogućnosti za saradnju i ističe da je dogovoreno da se formira tim koji će raditi na razvoju tog projekta.

Poseta Štadlera pokazuje da smo na pravom putu. Moderan industrijski park u srcu Šumadije pre svega je usmeren prema industriji šinskih vozila, ali i prema razvoju novih tehnologija i IT industriji. Prema rečima Darka Đorića izvršnog direktora MIND Grupe, za nešto više od tri godine izgrađeno je 60 hiljada kvadratnih metara proizvodnog i poslovnog prostora, najmoderniji vrtić, restoran i kantina za zaposlene. Time je okončana prva faza. Čim nam vreme dozvoli krećemo sa drugom fazom u kojoj je planirana izgradnja savremenog logističkog centra u saradnji sa kompanijom Nelt, gde je planirana izgradnja aerodroma, ali i novih proizvodnih i poslovnih kapaciteta.

Današnja poseta bila je prilika za upoznavanje sa vlasnicima, vizijom i strategijom obe kompanije, ali sam siguran da ćemo naći zajednički jezik i da ćemo u budućnosti nastaviti saradnju, kazao je Đorić. Naša kompanija AMM Manufacturing već isporučuje delove karoserije za vodeće svetske proizvođače, a posredno smo preko kompanije Hitachi ABB proizvodili delove za Štadler. Do sada nismo imali direktan kontakt. Siguran sam da će u perspektivi Štadler ovde naći sigurnog partnera, a možda i započeti svoju proizvodnju u MIND Parku.

Mi smo u poslednjoj nedelji januara potpisali ugovor sa Škodom Electric koja takođe dolazi u Kragujevac i ovde će proizvoditi trakcione motore koji se ugrađuju u pogone šinskih vozila.

Inače, u ovom trenutku u MIND Parku radi preko 2000 ljudi, a plan je da do kraja godine taj broj dostigne 2500 zaposlenih.

Post Author: Milan

Ostavi komentar