SSP Kragujevac : Ne damo Srbiju za šaku srebrnjaka

Povodom Dana planete Zemlje, saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti, oglasila se potpredsednica Gradskog odbora SSP-a u Kragujevcu Milena Stanković :

„Srbija današnji Dan planete Zemlje dočekuje ekološki ugroženija nego ikada. Nekada zemlja seljaka na brdovitom Balkanu, žitnica Evrope, danas preti da postane epicentar ekološke katastrofe koja bi dugoročno posmatrano mogla da znači samo bolest i iseljenje ljudi sa ovih prostora.

Duboko uznemireni saznanjima da se na više lokacija u zemlji vrše geološka ispitivanja u cilju iskopavanja rude jadarit iz koje se proizvodi litijum, a da se u dolini reke Jadar već planira formiranje rudnika i izgradnja postrojenja za preradu jadarita, građani se organizuju, odlučniji nego ikada u želji da odbrane zemlju od potencijalnih posledica zagađenja koje bi prerada jadarita donela. Uzalud napori vlasti da se dolazak velikih, moćnih kompanija predstavi kao nešto dobro za zemlju. Opšte poznata je stvar šta su one ostavljale za sobom po svetu. Naši stručnjaci upozoravaju, a narod sluša.

Pre samo nekoliko dana javnost Šumadije i Pomoravlja uznemirila je vest da se u našem Levču, na više lokacija, na teritorijama opština Rekovac i Jagodina vrše upravo takva istraživanja.

Ko vrši istraživanja, zašto se vrše istraživanja? Ko je to dozvolio? Zašto lokalne zajednice nisu upoznate i upitane da li su saglasne sa istraživanjima, pitanja su koja postavljamo ovih dana, a odgovor se sam nameće. To su isti oni koji se hvale najjeftinijom radnom snagom u Evropi kao vodećim resursom ove zemlje. To su isti oni koji radnike stavljaju u pelene za minimalac. To su isti oni koji fiktivno zapošljavaju devojke u javnim preduzećima u zamenu za “druženja”. To su oni koji reke stavljaju u cevi. To su oni kojima ništa nije sveto i koji ovu zemlju i njene građane posmatraju kao sredstvo za lično basnoslovno bogaćenje.

Kako je moguće da naš Levač, pred čijom lepotom stranci ostaju nemi, osiromašen usled dugogodišnjeg zanemarivanja od strane centralne vlasti, postane pust, gotovo bez ljudi, a ne tako davno sve je vrvelo od života? Kako je moguće da nikome nije palo na pamet da u Levču razvija poljoprivredu, vinarstvo, stočarstvo, pčelarstvo, turizam… Da Levač i ekonomski postane ono sto lepotom već jeste – srpska Toskana.

Premda smo od strane vlasti poniženi na hiljadu načina, premda se životi građana ove zemlje svode na preživljavanje i borbu za goli opstanak, premda vlast misli da su građani toliko otupeli i zatvoreni u svoje mikrouniverzume da više ništa ne može da ih pokrene, obaveštavamo i vlast i javnost- nećemo dozvoliti da prodajete našu zemlju, naše zdravlje i budućnost naše dece. Ovo je crvena linija preko koje nećete preći , to vam obećavamo.“

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar