Srećni bili svi putevi koji vode u Kragujevac

Povodom Dana grada – Đurđevdana, u zdanju Stare skupštine, održana je Svečana sednica na kojoj su tradicionalno uručene Đurđevdanske nagrade, kao i priznanje Plaketa Svetog Đorđa. Sednici su pored predstavnika Vlade Republike Srbije, diplomatskog kora, republičkih i gradskih institucija, prisustvovali i predstavnici mnogobrojnih delegacija gradova pobratima.

Ja pred vama, a vi za mnom, svi složno, stazom mira i tišine, pa se nebojmo, dokučićemo ono što želimo, poručio je knez sa ovog mesta na Đurđevskoj skupštini 14. maja 1828. godine. Mi danas, kao i knez, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić, želimo samo jedno – Kragujevac koji prija svačijem oku. Srećni bili svi putevi koji vode u Kragujevac!

Uz uverenje da uvek može i više i bolje, ponosan sam na urađeno. Na svaki metar puteva i nove kanalizacione mreže, na gasifikaciju daljinskog grejanja, na Palatu pravde, severnu obilaznicu, novi model električnog automobila, nove pogone Janfenga i Vakernojsona, na uspehe ovdašnjih privrednika, Majnd Park, na uspehe talenatovanih učenika i studenata, umetnika, sportista… Na projekat novog stadiona Čika Dača, rekonstrukciju Univerzitetskog kliničkog centra. Menjamo budućnost svakog čoveka, kako u gradu tako i na selu, radimo za dobrobit svih nas. Posebno sam ponosan na naše zdravstvene radnike koji su između dva Đurđevdana tokom pandemije brinuli o našem zdravlju – kazao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Ovogodišnji laureati Đurđevdanske nagrade su Lazar Đorđević, za oblast umetnosti, za vokalno-instrumentalnu kompoziciju „21. oktobar”. Nenad Karamijalković predložen je za nagradu u oblasti nauke, za monografiju „Staro vojničko groblje u kragujevačkim Šumaricama”. U oblasti medicine Đurđevdanska nagrada je dodeljena Zavodu za urgentnu medicinu Kragujevac, za programe, aktivnosti i postignute uspehe na očuvanju zdravlja i spašavanju života građana Kragujevca u 2021. godini.

Kseniji Živanić dodeljena je Đurđevdanska nagrada u oblasti obrazovanja za osvojene nagrade na opštinskim, okružnim i državnim takmičenjima učenika osnovnih škola iz predmeta matematike, fizike i hemije, kao i prvu nagradu na 42. Državnom takmičenju iz fizike učenika osnovnih škola, drugu nagradu na Srpskoj fizičkoj olimpijadi za osnovne škole i bronzanu medalju na Internacionalnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Dubaiju.

U oblasti sporta nagrađeni su Kragujevački vaterpolo klub „Radnički”, za osvojeno prvo mesto u Regionalnoj vaterpolo ligi, osvojenu Super vaterpolo ligu Srbije i Kup Srbije, kao i uspešno učešće u Ligi šampiona, i Dragan Ristić, za osvojene dve zlatne medalje u gađanju iz vazdušne i malokalibarske puške na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

U oblasti humanitarnog karaktera nagrađeni su Nenad Milanović – Pegi, za realizaciju većeg broja humanitarnih koncerata u 2021. godini i Udruženje za pomoć deci i mladima sa smetnjama u razvoju „Sveti Vasilije Veliki”, za realizaciju projekta podrške i pomoći deci sa autizmom.

Odlukom gradonačelnika grada Kragujevca, Plaketa Svetog Đorđa dodeljena je Univerzitetskom kliničkom centru, Domu zdravlja Kragujevac i Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava doo Kragujevac.

U ime dobitnika, Skupštini se obratio Dragan Ristić, zlatni srpski paraolimpijac.

Velika mi je čast i zadovoljstvo što mogu danas da vam se obratim sa ovog mesta. Sportisti na međunarodnim takmičenjima ne promovišu samo sebe, oni promovišu grad i državu koju predstavljaju. Pomoć klubovima koja dolazi sa lokalnog nivoa je od velikog značaja kako u ekipnim tako i pojedinačnim sportovima. Kragujevački strelci iz Kluba „Čika Mata“ imaju odlične uslove za treniranje u Kragujevcu – kazao je Ristić koji se posebno zahvalio gradonačelniku Kragujevca, Nikoli Dašiću koji pruža veliku podršku streljačkom klubu „Čika Mata“ koja ovaj klub stavlja u rang najboljih svetskih klubova što rezultati i pokazuju.

Post Author: Milan

Ostavi komentar