Spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadije preko milijardu evra

Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog upravnog okruga u prvih sedam meseci 2020. godine iznosila je preko 1,051 milijardi evra. Izvoz je ostvaren u vrednosti od 623,6 miliona evra.

Privreda Šumadijskog upravnog okruga je, regionalno posmatrano, u tom periodu ostvarila najveći spoljno- trgovinski suficit u Srbiji, u iznosu od preko 195 miliona evra.
Glavni izvozni proizvodi su putnički automobili, setovi provodnika i kablovi, cevi i creva od plastičnih masa, delovi šinskih vozila, nameštaj i delovi, delovi i pribor za motorna vozila.
Značajan rast izvoza ostvaren je kod izvoza elektronski integrisanih kola i delova za šinska vozila.
Predrag Lučić, direktor PKS-RPK Kragujevac, je izrazio očekivanje daljeg povećanja spoljno-trgovinskog suficita i u 2020. godini kao rezultata, kako početka rada nekoliko značajnih izvozno orijentisanih kompanija, tako i daljeg priliva stranih direktnih investicija u Šumadijski upravni okrug.
U prvih sedam meseci 2020. godine privreda Šumadijskog upravnog okruga izvozila je u 87 zemalja sveta. Najviše se izvozilo na tržišta: Italije (izvoz u Italiju je 29% ukupnog izvoza Šumadijskog upravnog okruga), Slovačke, Poljske, Češke, Nemačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine. Značajan rast izvoza je ostvaren na tržište Mađarske i Poljske.
Najveći uvoz ostvaren je iz Italije, zatim sledi uvoz iz Republike Koreje, Nemačke, Poljske, Kin, Mađarske, Turske, Rumunije, Češke…
Najveći spoljno – trgovinski suficit privreda Šumadijskog upravnog okruga ostvarila je u razmeni sa Italijom, Slovačkom i Češkom.

Post Author: Milan

Ostavi komentar