Spoljno trgovinski suficit Šumadije u usponu

Privreda Šumadijskog upravnog okruga prošle godine ostvarila je najveći spoljno trgovinskih suficit u Srbiji u iznosu od 339,8 miliona evra. To je, prema rečima Predraga Lučića direktora Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, rezultat ogromnog zalaganja zaposlenih u izvoznom klasteru kompanija na području Šumadije, izuzetno efikasnoj podršci Vlade Republike Srbije kroz čitav set mera, ali i aktivnosti lokalnih samouprava.

Osim o rezultatima, na sastanku u Privrednoj komori kome su pored gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića prisustvovali predsednici svih opština Šumadije bilo je reči i o daljim aktivnostima za povećanje proizvodnje odnosno privlačenje novih investicija.

Kragujevac je, recimo, tokom 2020. godine ostvario suficit od 138 miliona evra.  U strukturi izvoza sa skoro 50 posto učestvuju automobili, a slede delovi za šinska vozila i nameštaj. Kragujevac je najviše izvozio u Italiju, Poljsku, Slovačku i Mađarsku. Ono što je atipično pozitivno to je da 80 posto čine gotovi proizvodi. Ostvareni rezultati preporučuju Kragujevac kao dobro mesto za investiranje, istakao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić. Investitori nas prepoznaju kao grad kvalitenih kadrova i ljudi, univerzitetski centar i mesto pogodno za razvoj privrede. Dajemo sve od sebe da i dalje budemo plodno mesto za privlačenje novih investicija. Trenutno, na raspolaganju imamo 22 hektara u zoni Feniks. Ono na čemu konstantno radimo, kaže Dašić, jeste pripremanje novih industrijskih zona u skladu sa planskim dokumentima o daljem razvoju grada. U ovim teškim uslovima pandemije korona virusa, prilagođavamo se situaciji. Zdravlje ljudi je na prvom mestu, a odmah iza toga ekonomija, poručio je Dašić.

U izuzetno teškoj godini, nezabeleženoj u istoriji, morali smo svi da balansiramo i država i lokalne samouprave i privreda.  Ispoštovali smo sve epidemiološke mere, ljudski životi su spašeni, nije došlo do pada proizvodnje nego su svi rokovi ispoštovani, istakla je načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić Stošić.

Da je Šumadija odnosno Kragujevac atraktivna investiciona destinacija pokazuje i priliv direktnih stranih investicija, odnosno reinvesticija kompanije Jan Feng na lokaciji CT parka u vreme vanrednog stanja. U decembru je u Nemačku isporučen i prvi tramvaj proizveden u fabrici Simens Mobiliti u Kragujevcu. To su samo neki od pokazatelja  da na znanju zasnovanoj ekonomiji Šumadija i Kragujevac mogu da proizvode još konkurentnije proizvode i izvoze ih na najbolja tržišta sveta.

Post Author: Milan

Ostavi komentar