Smotra Komunalne milicije

Na platou ispred zgrade Gradske uprave održana je smotra Komunalne milicije a razlozi su višestruki, od promocije nove, zakonom propisane uniforme, modernizacije rada i novih ovlašćenja komunalnih milicajaca do, prema zakonu, potrebe za zapošljavanjem novih milicionara. Sa komunalnim milicionarima su razgovarali i prisustvovali njihovoj smotri Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika i načelnica Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju, Zorice Avramović.

Deceniju nakon što je doneta odluka o osnivanju institucije, ranije Komunalne policije, danas Komunalne milicije, može se reći da je bila potpuno opravdana što se u praksi i pokazalo kao dobra i važna za sve lokalne samouprave radi unapređenja životnih uslova građana, rekao je Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika. Kao neko ko ima mandat da vodi računa o tome kako u praksi funkcioniše, mogu da kažem da sam vrlo zadovoljan jer je desetogodišnjim radom pokazano da su to vredni, posvećeni ljudi. Vrlo često u teškim situacijama, okolnostima i poslu koji nije ni malo zahvalan, davali su svoj maksimum i služili na čast svima nama, rekao je zamenik Momčilović i posebno se zahvalio za doprinos u očuvanju javnog zdravlja radom na sprečavanju širenja epidemije zarazne bolesti Kovid-19. Rukovodstvo grada će nastaviti da podržava rad Komunalne milicije i inspekcije u okvirima koji su zakonom definisani jer obavljaju delatnost koja je važna za sve nas, istakao je on.

Komunalna milicija u gradu Kragujevcu osnovana je 2011. godine i tada je brojila 39 zaposlenih a danas je njih 19, što je bio povod, kaže Zorica Avramović, načelnica Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju, da kao lokalna samouprava od Ministarstva lokalne samouprave tražimo zapošljavanje 20 novih komunalnih milicionara. Procenjeno je da bi taj broj dovoljan za teritoriju grada Kragujevca, pored novih ovlašćenja koja danas ima komunalna milicija. Nova ovlašćenja komunalne milicije tiču se pre svega javnog reda i mira, odnosno u postupku smo realizacije, objasnila je Avramović, da u skladu sa Zakonom o zaštiti od buke kontrolišemo ugostiteljske objekte posebnim aparatima bez ulaska u objekat, a ne kao do sada zakazivanjem kontrole. Za sada je raspisana javna nabavka za kupovinu jednog takvog, zaista skupog aparata, a komunalni milicionari će proći obuku za njegovo korišćenje. Svemu tome prethodi donošenje odluke o zoniranju grada.

Načelnica Gradske uprave je podsetila na nagradu koju je Grad Kragujevac za rad Komunalne inspekcije i Komunalne milicije u epidemiji Kovida – 19 dobio. Ovlašćenja koja smo imali po osnovu posebnih zakona, Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva i načina obavljanja poslova, iako smo bili malobrojni ocenjeni smo kao najbolja lokalna samouprava. Kontrolom u periodu pandemije doprineli smo da izađemo iz rizičnih epidemioloških situacija i da danas možemo da razgovaramo bez zaštitnih maski na licu, kazala je načelnica Avramović.

Skupština grada je u skladu sa Zakonom donela odluku o izgledu, sadržaju i obliku kvalitetne uniforme koja je danas promovisana posebno šivena za svakog milicionara sa grbom grada. Smotri Komunalne milicije prisustvovale su i njihove kolege inspektori.

Post Author: Milan

Ostavi komentar