SLOGA: Veće plate zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA” – sindikat zdravstva i socijalne zaštite uputio je hitan zahtev Vladi Republike Srbije za izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama u delu koji se odnosi na uvećanje koeficijenata zaposlenima u Ustanovama socijalne zaštite, koji dolaze u neposredan kontakt sa psihijatrijskim pacijentima.

Važećom Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama predviđeno je da zaposleni koji dolaze u neposredan kontakt sa pacijentima u psihijatrijskim ustanovama imaju uvećanje koeficijenata za 20 odsto.

“Zaposleni u Ustanovama socijalne zaštite, koji su u stalnom kontaktu sa psihijatrijskim pacijentima izuzeti su od ovakvog povećanja koeficijenta, osim negovateljica koje imaju uvećanje koeficijenta za 15 odsto. O riziku kom su izloženi zaposleni u Ustanovama socijalne zaštite, gde su zbrinuti psihijatrijski pacijenti, potvrđuje i nedavni događaj u Zavodu za zbrinjavenje odraslih „Male Pčelice” u Kragujevcu gde je štićenik ubio štićenika”, navode u SLOGI.

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA” – sindikat zdravstva i socijalne zaštite predlaže da se zaposleni u zdravstvenim ustanovama koji dolaze u neposredan kontakt sa psihijatrijskim pacijentima i zaposleni u Ustanovama socijalne zaštite koji su u stalnom kontaktu sa psihijatrijskim pacijentima izjednače sa primanjima, tako što će se zaposlenima u Ustanovama socijalne zaštite izmenom Uredbe uvećati koeficijent za 20 odsto.

Post Author: Milan

Ostavi komentar