“Sloga” predstavila alternativni Zakon o radu

Novi Zakon o radu će ispraviti sve nedostatke važećeg zakona, suštinski poboljšati položaj radnika, jasno definisati oblasti koje se tiču prava i obaveza, kako radnika tako i poslodavaca, rekao je predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović, na prvoj panel diskusiji organizovanoj u Kragujevcu na kojoj je predstavljen alternativni Zakon o radu.

Veselinović je nakon predstavljanja Zakona o radu koji su, po modelu Centra za dostojanstven rad i “Ulof Palme” centra u Srbiji, pripremili najeminentniji stručnjaci za radno pravo.

Neće biti moguće da radnici rade po pet, deset, čak i više od 15 godina po ugovoru, nego maksimalno godinu dana, dva puta po šest meseci, posle čega moraju da dobiju rešenje za stalno.

Probni rad moći će maksimalno da traje tri meseca. Ukoliko poslodavac za to vreme ne bude mogao da oceni da li je neki radnik zadovoljio normu ili nije, nema potrebe da ga „drži“ na poslu po ugovoru narednih deset godina.

Minimalna zarada biće definisana tako da mora da pokriva minimalnu potrošačku korpu, a biće povećane i dnevnice za prekovremeni, rad nedeljom i praznikom.

Veselinović je istakao da taj Zakon o radu nudi konkretna rešenja za one koji zasnivaju radni odnos, ali i za one koji rade van radnog odnosa.

Ovim zakonom se garantuju individualna i kolektivna prava, zaštita pred sudovima i inspekcijskim organima, radnim sporovima u vrlo kratkim rokovima i bez dugogodišnjih odugovlačenja postupaka, naglasio je predsednk USS “Sloga”.

Panelisti su bili predsednik USS “Sloga”, Željko Veselinović, potpredsednik Vladimir Radosavljević i ekspert za radno pravo i jedan od autora zakona prof. dr Mario Reljanović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar