Škotska pobedom u bitci kod Bannockburna dobila nezavisnost od Engleske

Odigrala se 1314 godine bitka kod Bannockburn-a, nakon koje je Škotska dobila nezavisnost od Engleske.

Usvojen je 1793 godine prvi republikanski ustav u Francuskoj.

Umrla je 1894 godine srpska slikarka Vilhelmina Mina Karadžić-Vukomanović, ćerka Vuka Karadžića, jedna od prvih srpskih likovnih umetnica. Osim toga što se bavila slikanjem, prevodila je na nemački jezik srpske narodne pripovetke i napisala „Putovanje po Srbiji“ i „Uspomene na Branka Radičevića“. Bila je udata za profesora književnosti na Liceju u Beogradu – Aleksu Vukomanovića.

Na Olimpijske igre u Stokholmu 1912 godine otputovala je prva srpska olimpijska ekipa – atletičari Dušan Milošević i Dragutin Tomašević. Time je ozvaničeno članstvo Srbije u Međunarodnom olimpijskom komitetu, čiji je član postao Svetomir Đukić.

Umro je 1986 godine srpski pisac Miroslav Antić, „večiti dečak“ srpske literature, izuzetan liričar i inventivan dečji pesnik, koji je u svoje pesme uneo kolorit jezika banaćanskih seljaka. Za 35 godina stvaralaštva objavio je više od 30 knjiga i radio na filmskim projektima „Sveti pesak“ i „Doručak s đavolom“. Dela: zbirke pesama „Ispričano za proleća“, „Plavo nebo“, „Roždestvo tvoje“, „Psovke nežnosti“, „Garavi sokak“, „Koncert za 1001 bubanj“, „Kikinda“, pesme za decu „Plavi čuperak“, „Poslednja bajka“, Nasmejani svet“, „Šašava knjiga“, „Prva ljubav“, „Svašta umem“, radio drame „Otužni marš“, „Povečerje“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar