Sistematski odgovor Grada na vandalizam nad dečijim igralištima

Grad Kragujevac ulaže velike napore i finansijska sredstva da deca u Kragujevcu imaju srećnije i zdravije detinjstvo. Nažalost, dečija igrališta često su meta vandala, koji uništavaju javnu imovinu. Svojim neodgovornim ponašanjem, vandali dovode u pitanje i bezbednost dece koja se tu igraju.

Razumem mladost, ali ne razumem nevaspitanje i bezobrazluk, istakao je Predrag Stevović član Gradskog veća za sport nakon obilaska pojedinih dečijih igrališta koja su se našla na meti vandala. Nećemo dozvoliti da se uništi lepše detinjstvo naše dece, koja možda jedinu mogućnost za igru imaju na dečijim igralištima. Kao što se grad Kragujevac bori da izgradi što veći broj dečijih igrališta, tako ćemo se boriti da ih zaštitimo, poručio je Stevović i uputio apel svim sugrađanima da pomognu u zaštiti prava dece na igru.

Sistematski odgovor Grada na vandalizam nad dečijim igralištima biće zasnovan u šest tačaka. Nadzor i obezbeđivanje podrazumeva postaljanje video nadzora, angažovanje obezbeđenja, ali i dodatno angažovanje komunalne milicije i policije.

U sistematskom odgovoru najvažnija je edukacija i povezivanje sa zajednicom. Kroz besplatne radionice ili školske programe edukovaćemo građane, a posebno decu o važnosti poštovanja i očuvanja javne imovine.

Povezivanje sa lokalnom zajednicom, kao što su udruženja roditelja, sportski klubovi i druge organizacije koje rade sa decom, rekreativnim i školskim sportom, osnažićemo zajednicu i povećaćemo odgovornost za očuvanje dečijih igrališta. Obezbedićemo i poseban telefonski broj, na koji će građani moći da prijave vandalizam nad dečijim igralištima putem vibera, sms poruke ili poziva.

U skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečijih igrališta uradićemo novi dizajn dečijih sprava i koristićemo otpornije materijale kako bi sprečili njihovo uništavanje.

Reakcija na vandalizam mora da bude brza i efikasna popravka i obnova oštećenih igrališta, sankcionisanje počinioca, kao i javna osuda, što će smanjiti verovatnoću ponavljanja takvog ponašanja.

Šesta mera podrazumeva motivisanje i nagrađivanje pojedinaca ili organizacija koji se angažuju u očuvanju igrališta i borbi protiv vandalizma.

Post Author: Milan

Ostavi komentar