Sistematska deratizacija od ponedeljka, 17. oktobra

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Kragujevac sprovešće sistematsku deratizaciju na teritoriji grada Kragujevca, koja će početi 17. oktobra 2022. godine i trajati oko 30 radnih dana.

Ovo je prvi deo kampanje, odnosno, jesenja kampanja, kazala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Ekipe ovlašćenog izvođača će u cilju smanjenja populacije glodara i prevencije i zaštite stanovništva od zaraznih bolesti dejstvovati u koncentričnim krugovima. Kreće se sa područja grada, pa se zatim prelazi na prigradska naselja i seoska područja. Preparat koji se koristi je na bazi bromadiolona i mamci se specijalno postavljaju.

Preperat će se primenjivati shodno uslovima na terenu, kao i važećim normativima, u količini i na način da se spreči slučajno trovanje ljudi i životinja.

Svi građani, predstavnici kancelarija mesnih zajednica i upravnici zgrada treba da sarađuju i podrumske prostorije treba da budu otvorene, naglasila je dr Damnjanović. Na seoskom području nam je takođe potrebna podrška predsednika mesnih kancelarija i veoma nam je važno da građanstvo ovu akciju shvati ozbiljno, kao i da građani isprazne i otklone ako imaju nešto što u podrumskim prostorijama privlači glodare.

Ukupna vrednost radova je 877.700 dinara. Na proleće nas očekuje drugi deo kampanje, takođe u trajanju do mesec i po dana, zaključila je dr Damnjanović.

Inače, sistematska deratizacija će obuhvatiti teritorije 78 mesnih zajednica, kanalizacione mreže, obale reka i potoka, gradske deponije u Jovanovcu, divlje deponije, groblja, službene prostorije organa i stručnih službi grada, objekte na pijacama, nehigijenska naselja i neuređene ili delimično uređene zelene i druge javne površine u neposrednoj okolini stambenih objekata mesnih zajednica.

Sistematska deratizacija kanalizacione mreže će se raditi noću kada je i protok saobraćaja najmanji, u saradnji sa JKP „Vodovod i kanalizacija“ Kragujevac.

Post Author: Milan

Ostavi komentar