Sindikat očekuje ubrzanje priprema za proizvodnju električnog automobila u Kragujevcu

Samostalni sindikat Fabrike automobila (FCA) u Kragujevcu objavio je danas da očekuju da će u novoj godini većim intenzitetom biti nastavljene pripreme za početak proizvodnje električnog vozila i da će to pratiti i zapošljavanje jednog broja novih radnika u 2023.godini.

„Očekujemo da se u 2023. godini vidi ozbiljan napredak vezano za instaliranje nove opreme, kao i procese za pokretanje pune proizvodnje novog automobila na električni pogon, koja je najavljena za 2024. godinu“, rekao je agenciji Beta predsednik Samostalnog sindikata FCA u Kragujevcu Saša Đorđević.

On je dodao da bi na tom planu u novoj godini trebalo dosta toga da se uradi.

Đorđević smatra da bi fabrika u 2023. godini trebalo i da poveća broj radnika, kojih je sada oko 500.

„Verujemo da će shodno dinamici montiranja nove opreme, fabrici biti potrebni i novi radnici, pa očekujemo ove godine zapošljavanje jednog broja novih ljudi“, kazao je Đorđević.

On je podsetio da je ranije, po sporazumu o proizvodnji električnog automobila u Kragujevcu, predviđeno i zapošljavanje još oko 1.000 radnika.

Na osnovu toga, kako je naveo, očekuje da se to novo zapošljavanje u fabrici odvija postepeno.

Đorđević je se nada da će za kragujevačku fabriku proizvodnja novog vozila biti „zdrava i održiva priča“ i da neće biti „turbulencija“ na svetskom tržištu koje mogu da dovedu i do neplaniranih dešavanja.

On je upozorio da i sada već ima nagoveštaja problema na globalnom tržištu u vezi sa energentima i delovima zbog rata u Ukrajini.

Dodao je i da inflacija i rast cena takođe utiču na potražnju automobila, odnosno da se kriza uvek odražava na autoindustriju.

Radnici Fabrike automobila u Kragujevcu ne rade do 20. januara zbog korišćenja kolektivnog godišnjeg odmora i plaćenih dana.

Kako navode u sindikatu, radnici su otišli na pauzu 19. decembra, a jedan deo odsustva će im biti plaćen po osnovu godišnjeg odmora, dok drugi deo čine „unapred plaćeni dani“ koje će zaposleni odraditi u narednih devet meseci.

S druge strane, Fijatovi radnici iz Kragujevca, koji su radno angažovani u fabrici automobila u Trnavi u Slovačkoj, posle prazničnog odmora, danas su ponovo na radnim mestima.

Izvor : Beta

Post Author: Milan

2 thoughts on “Sindikat očekuje ubrzanje priprema za proizvodnju električnog automobila u Kragujevcu

  Nikola

  (9 јануара, 2023 - 7:51 pm)

  Kakav sindikat? Zašto taj Đorđević ne radi posao sindikata, već izigrava portparola Fijata.

  Nikola

  (9 јануара, 2023 - 11:50 pm)

  Djordjevic je portparol fijata i vlasti. Zbog njega je ise od 800 nas ostalo bez posla. Bolje mu je da radi sindikakni posao, ako sme.

Ostavi komentar