Sindikat kragujevačkog „Fiat Plastica“ traži sastanak sa upravom FCA Srbije

Samostalni sindikat kragujevačke fabrike „Fiat plastic“ koja je u vlasništvu fabrike „FCA Srbija“, zatražio je od uprave te kompanije da na zvaničnom sastanku odgovori radnicima na ključna pitanja posle najave proizvodnje električnog modela od 2024. godine.

Zamenik predsednika tog sindikata Zoran Miljković je rekao agenciji Beta da predstavnicima reprezentativnog sindikata “Fiat Plastica” nije bio najavljen dolazak u Kragujevac visoke delegacije korporacije “Stelantis” u kojoj je i FCA, te je prošle sedmice u održan samo sastanak sa predsednikom Samostalnog sindikata FCA Sašom Đorđevićem.

Miljković smatra da je dolazak menadžera “Stelantisa” bio prilika da se kroz razgovor dođe i do rešenja za probleme radnika u “Fiat Plasticu” koji štrajkuju od kraja februara 2021. godine.

Smatramo da je dobro što je potpisan ugovor o proizvodnji električnog modela u Kragujevcu, ali je i mnogo nepoznanica. Od glavnog menadžera FCA za Srbiju Nikole Jerotijevića tražimo da nam objasni šta će to značiti za uposlenost i radna mesta u Fiatovim fabrikama”, rekao je Miljković.

On je naveo da je izvesno da sledi period pripreme za najavljeni početak proizvodnje električnog vozila u drugoj polovini 2024. godine.

On očekuje da će se za tih godinu i po raditi veoma malo, uz šest-sedam meseci plaćenog odsustva.

Miljković kaže da ima saznanja da će radnici Fiata u Kragujevcu raditi u maju samo dva dana, a onda će biti upućeni na plaćeno odsustvo do septembra.

Ključno je pitanje kako će radnici i njihove porodice s minimalnom zaradom da prežive taj tranzicioni period„, rekao je Miljković.

On je istakao da su pitanja sindikata vezana i za uposlenost kada krene proizvodnja električnog vozila, budući da je za nju potrebno manje radnika.

Stav sindikata je da se ne diraju radna mesta odnosno da ne bude otkaza„, ukazao je Miljković.

Vesti o proizvodnji električnog modela radnici su 28. aprila u Fiatovoj sestrinskoj kompaniji „Fiat Plastic“, dočekali štrajkom.

Miljković koji je i predsednik Štrajkačkog odbor, a kaže da od februara 2021. kada je štrajk počeo, nije ispunjen ni jedan zahtev, a uslovi su se od tada pogoršali.

Radnici su prekinuli rad tražeći od poslodavca da im zaradu vrati na nivo iz 2020. godine i izjednači naknadu za plaćeno odsustvo sa kolegama iz FCA, odnsno na 65 odsto plate.

I pored razgovora s ministarkom rada, prijava inspekciji rada i propalog mirenja uz posredovanje republičke agencije ništa od zahteva radnika nije ispunjeno. Štaviše, od ove godine primamo još manju zaradu u odnosu na lane„, rekao je Miljković.

Po njegovim rečima, regres je ove godine manji jer je obračunat na prošlogodišnju umanjenu zaradu.

Štrajkači nisu imali pravo na bonus, a radnici ‘Plastica’ za razliku od kolega iz FCA nisu dobili od 1. januara ni povećanje osnovice za platu od 1.500 dinara bruto„, rekao je Miljković.

On je napomenuo i da, iako su štrajkači tražili, poslodavac nije vratio u „Fiat plastic“ mašine za montažu branika za 500L koje je izmestio za vreme štrajka, a grupu od 13 radnika poslao na plaćeno odsustvo.

Miljković kaže da je ta grupa radnika koji su učestvovali u štrajku, a među kojima je i on sa još dvojicom članova Štrajkačkog odbora, i dalje na plaćenom odsustvu.

Mi smo na plaćenom odmoru već 13 meseci, a kao predstavnicima Štrajkačkog odbora i sindikata zabranjen nam je ulazak u fabriku, tako što su nam isključili kartice„, rekao je Miljković.

On je rekao da većina zaposlenih u „Fiat Plasticu“ štrajkuje i prima „minimalac“, dok njih četvoro-petoro koji ne štrajkuju, zarađuju tri do pet hiljada dinara više.

Izvor: Agencija Beta

Post Author: Milan

Ostavi komentar