Sindikat FAS-a : Dobrovoljnost jedini prihvatljiv model za odlazak u Slovačku

Povodom ponude poslodavca radnicima FIAT-a za odlazak na rad u Slovačku, saopštenjem za javnost, koje prenosimo u celosti, oglasio se Samostalni sindikat fabrike automobila u Kragujevcu.

„Ponudu radnicima Fijata da odu na rad u Slovačku, na period od godinu dana, Sindikalna organizacija samostalnog sindikata Fijat automobili Srbija, razume kao omogućavanje radnicima da steknu nova iskustva u očekivanju pune uposlenosti fabrike u Kragujevcu.

Sindikalna organizacija ne utiče na odluke radnika da li će da prihvate ponudu poslodavca FCA Srbija i odluče se za rad u Slovačkoj, jer je rezultat dveju volja i zasnovan je na dobrovoljnosti.

Podsećamo radnike Fijata i širu javnost, da shodno „Zakonu o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti“, da upućivanje radnika na rad u inostranstvo, ukoliko se prilikom zapošljavanja radnik nije saglasio da pristaje na rad u inostrtanstvu, može da bude isključivo na dobrovoljnoj osnovi. Pri tome je poslodavac, koji upućuje radnika na rad u inostranstvo, u obavezi da o svom trošku za tog radnika obezbedi smeštaj i ishranu, kao i da obezbedi prevoz za odlazak i povratak sa posla ili naknadu troškova u te svrhe.

Takođe, poslodavac je u obavezi da za te radnike obezbedi zdravstveno i penzijsko osiguranje.

Zato ističemo da je dobrovoljnost jedini model koji je za našu organizaciju prihvatljiv, kada se radnici upućuju na rad u inostranstvo i mora biti u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srbije, što je potvrdio i Odbor Sindikalne organizacije svojim odlukama.

Sindikalna organizacija FAS, u skladu sa svojom ulogom, biće zaštitnik slobodno izražene volje radnika.

Traženje nekog drugog modela, kojim bi se radnici uputili na rad u inostranstvo, suprotno njihovoj volji, nadamo se neće se dogoditi, i ne bi imalo našu podršku.“

Post Author: Milan

Ostavi komentar